Fel Roda jaagt Ajax over de kling

De trainers Stevens en Achterberg knuffelden om het hardst uitblinker Babangida. Kerkraadse dansmariekes renden kirrend achter de triomferende Roda-spelers aan....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

KERKRADE

Het was bal zaterdagavond op Kaalheide waar de voetballers van Huub Stevens zich eindelijk weer eens de mannetjesputters van vorig seizoen toonden. Roda JC joeg titelhouder en koploper Ajax over de kling. Na de terechte 2-0 overwinning gloort er zowaar UEFA Cup-voetbal voor de club die maanden aan het zwalken is geweest.

Verbijsterend was de vorm die Ajax demonstreerde in het duel der verzwakte ploegen. Maar vier dagen voor deel één van de Europese halve finale tegen Panathinaikos nam Louis van Gaal zijn falende ploeg in bescherming. Dat Ajax slecht had gespeeld, was de verdienste van Roda, zei de humeurige verliezer.

Van Gaal overlaadde collega Stevens met complimenten. De stoere Limburger kreeg er bijna een kleur van. Van Gaals conclusie dat Roda zich veel agressiever en scherper dan Ajax had getoond, was een juiste. Maar de oefenmeester van de Amsterdammers ging te ver in het loven van de tegenstander.

Roda speelde fel en geconcentreerd, maar verre van briljant. Slim was het spel van de Limburgers bij balbezit van Ajax. Iedere Ajacied die zich inschakelde bij de opbouw van een aanval werd onmiddellijk voor de voeten gelopen. Ajax kreeg geen tijd en ruimte voor het geliefde positiespel. De spelers van Roda kropen dicht op elkaar en maakten het speelveld zo klein dat zelfs de technici van Van Gaal het er benauwd van kregen.

Zeventien minuten lang slechts hield Ajax stand op een veld dat niet voor niets Kaalheide heet. De kampioen van Europa bezweek toen de kleine Babangida zich een onverzettelijke spits toonde. Van der Luer wierp in, Mores kopte door en Baba zette achtereenvolgens Silooy en Bogarde opzij. De vrolijke Nigeriaan frommelde de bal vervolgens tussen de benen van Van der Sar door en Roda speelde een gewonnen wedstrijd.

Ajax ontbeerde de creativiteit om door de omsingeling van de thuisploeg te kunnen breken. Daardoor kon de thuisploeg volharden in de risicovolle tactiek van Stevens. Roda speelde man tegen man, ver van het eigen doel en als een tegenstander over snelle, behendigde spelers beschikt, kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

Stevens had dat eerder dit seizoen in Amsterdam ervaren. Op bezoek bij Ajax werd Roda met 6-1 afgedroogd. Een harde les waarvan Stevens leerde dat een slechte dag van één middenvelder tegen Ajax al fataal kan zijn. 'In Amsterdam denderde voortdurend iemand vanaf het middenveld over onze verdediging heen. Daardoor had Ajax steeds een man meer voor ons doel.'

Maar in Kerkrade was dat geen moment het geval omdat de middenvelders Doomernik, Van der Luer, Ooyer en Van Galen hun directe tegenstanders Musampa, Blind, Kluivert en Scholten nooit uit het oog verloren. Bij het rondspelen van de bal creërde Ajax nimmer een overtalstituatie op de helft van Roda. Daardoor kwam het aan op de lijf-aan-lijf-gevechten die de Amsterdamse combinatievoetballers liever ontlopen.

Omdat Roda zich met ziel en zaligheid in de persoonlijke duels stortte, werd Ajax afgetroefd. De beslissing viel tien minuten voor rust toen een inzet van Van der Luer door Silooy met de punt van de schoen werd verlengd. Daardoor stond Doomernik bij de verste paal niet meer buitenspel en kon de rechtshalf van dichtbij de bal in het doel jagen.

Zonder vechtersbaasje Davids, die rust werd gegund, bleek Ajax niet bij machte Roda na rust van zich af te duwen. Omdat ook Ronald de Boer, Wooter en de tijdens de warming-up al door Scholten vervangen Litmanen werden gespaard, moest Van Gaal diep in zijn voorraad reserevespelers tasten.

Landzaat verving in de slotfase Silooy, na de winterstop de zesde Ajacied van wie een spier het heeft begeven. Van den Bergh en Demtsjenko kwamen voor de tegenvallende Hoekstra en Kluivert. Ajax werd er zo mogelijk nòg zwakker van en de dolende bezoekers bleven met open ogen in de buitenspelval tippelen die Roda fluitend hanteerde.

Voordat hij op de spelersbus naar Amsterdam stapte, klauterde Van Gaal nog even op zijn stokpaardje. Zoveel spierblessures in een selectie dat schreeuwt toch om een winterstop in januari en februari. 'Dat komt de arbeid-rust-verhouding ten goede zodat de spelers ook nog eens fitter aan een EK of WK kunnen beginnen.'

Of het zo verstandig van Van Gaal was tegen Roda geen enkel risico te nemen met Davids, Ronald de Boer en Litmanen zal het restant van de Champions League en het resultaat van PSV - Ajax op tweede Paasdag in Eindhoven leren. De verliezende coach was wel zo reëel zich niet te verschuilen achter de ziekenboeg van clubarts Bon die ook Overmars, Reuser, Santos en Reiziger nog onder behandeling heeft.

Van Gaal wist dat ook Roda danig was verzwakt door de absentie van Roelofsen, Graef, Vurens, Van Hoogdalem, Kasperski en Luijpers. Des te opmerkelijker dat het fantastie-elftal van Stevens, met de debuterende rechtsbuiten Heeren, herinneringen opriep aan het taaie Roda dat vorig seizoen de enige luis in de pels van het ongenaakbare Ajax was.

Na een wisselvallig seizoen kunnen de Limburgers wellicht toch nog een keertje Europa in. Het programma met vier niet al te zware thuiswedstrijden (Go Ahead, NEC, NAC en Volendam) en één uitbeurt in de provincie (Fortuna) biedt perspectief. Stevens: 'Vooral nu het moreel van de troepen, door de winst op Ajax, weer hoog is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden