Fel gevecht om hoofdstad Tsjaad

Het regeringsleger heeft donderdag in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena een aanval neergeslagen van rebellen van het Verenigd Front voor Verandering (FUC)....

Van onze buitenlandredactie

Volgens inwoners werd vooral in het noordoosten van de stad, waar het parlement is gevestigd, stevig gevochten. In de loop van donderdagochtend verklaarde Tsjadisch president Idriss Deby de situatie in de hoofdstad volledig onder controle te hebben. In Ndjamena zou geen paniek zijn uitgebroken. De meeste mensen bleven thuis en er was weinig verkeer op de weg.

President Deby beschuldigt het buurland Sudan ervan de opstandelingen in zijn land te steunen, terwijl Sudan Tsjaad verwijt Sudanese rebellen te huisvesten. Na een zware aanval van door Sudan gesteunde rebellen op de Tsjadische grensstad Adré in december vorig jaar verkeerden beide landen zelfs een tijdje op de rand van oorlog, tot ze in februari een akkoord ondertekenden waarin ze beloofden geen steun meer te verlenen aan elkaars rebellengroepen. Dit akkoord wordt echter voortdurend geschonden. Bij een aanval op het stadje Mongo waagden rebellen zich dinsdag voor de eerste keer erg ver op Tsjadisch grondgebied.

Steeds meer Tsjadische militairen zijn de afgelopen maanden overgelopen naar het rebellenkamp. Een woordvoerder van het FUC, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Laona Gong, beweerde woensdag op de Franse televisie dat de opstandelingen al ‘meer dan 80 procent van het land onder controle hebben’.

Jean-Baptiste Mattei, de woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de opmars van donderdag en noemde Tsjaad ‘een steunpunt voor de stabiliteit van de hele regio’. Maar door het bloedige etnische conflict in de aangrenzende Sudanese regio Darfur wordt de situatie in de Tsjadische grensstreek steeds instabieler. De Arabische Janjaweed-milities, die steun krijgen van de Sudanese regering, plunderen en doden er niet-Arabische etnische groepen als de Dajo en de Masalit, die vaak zowel aan Sudanese als aan Tsjadische zijde van de grens wonen. Meer dan 200 duizend Darfurianen vluchtten de grens met Tsjaad over.

Tsjadische Arabieren vluchten in omgekeerde richting, uit angst voor wraakacties door niet-Arabieren.

Zowel de Verenigde Naties als de VS hebben aangekondigd ‘al het niet-essentiële personeel uit Tsjaad terug te trekken’. Frankrijk, Tsjaads grootste geldschieter, heeft 150 manschappen vanuit Gabon overgebracht, om het al aanwezige contingent van 1200 manschappen te ondersteunen. Die moeten Franse burgers in Tsjaad beschermen.

Op 3 mei zijn er in Tsjaad presidentsverkiezingen die – mede door een boycot van de belangrijkste oppositiepartijen – vrijwel zeker worden gewonnen door Idriss Déby, ondanks de corruptie die zijn regering wordt verweten. Dat hij aan een derde ambtstermijn kan beginnen, dankt hij aan een vorig jaar doorgevoerde wijziging van de grondwet.

Het conflict en de chaos in het West-Sudanese Darfur dreigt de hele regio van Sudan, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek te ondermijnen. De Centraal Afrikaanse Republiek beschuldigde vorige maand de verbannen ex-president Ange-Felix Patasse er nog van huurlingen te trainen in een kamp aan de Sudanese grens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden