Fel debat over euthanasie na dood Hugo Claus

In Vlaanderen is na de dood van schrijver Hugo Claus een fel debat ontstaan tussen voor- en tegenstanders van euthanasie....

De voorstanders vinden dat de huidige wetgeving verder moet worden verruimd. Euthanasie zou ook moeten worden toegestaan voor terminaal zieke kinderen onder de achttien jaar en voor dementerende bejaarden, zegt de Vlaamse liberale regeringspartij Open VLD. Ze krijgt steun van oppositiepartij SP.A, de Vlaamse socialisten.

In de Senaat wil de fractie van de Vlaamse liberalen een amendement indienen dat levensbeëindiging mogelijk maakt van wilsonbekwamen zonder wilsverklaring. Tijdens de tweede regering-Verhofstadt werden al soortgelijke voorstellen ingediend, maar die kregen geen meerderheid. De Vlaamse voorstanders hopen nu op steun van de Waalse liberalen en de socialisten. Daar wordt terughoudender gereageerd.

Tegenstanders van euthanasie maken zich boos over de waardering die Claus heeft gekregen voor zijn zelfgekozen levenseinde, vorige week woensdag. Zo zei ex-premier Guy Verhofstadt dat het voor Claus een ‘onontkoombare en ondraaglijke kwelling’ moet zijn geweest dat hij steeds moeilijker uit zijn woorden kwam.

De 78-jarige Claus koos voor euthanasie omdat hij door de ziekte van Alzheimer steeds verder aftakelde. In Nederland zou die keuze onmogelijk zijn, omdat hij niet terminaal ziek was. Maar in België is uitzicht op ondraaglijk lijden ook een wettelijk criterium. Had Claus gewacht tot zijn ziekte verder was gevorderd, dan was euthanasie niet langer mogelijk geweest. Wie om euthanasie vraagt, moet wilsbekwaam zijn.

Kardinaal Godfried Danneels sprak zich in het Paasweekend nadrukkelijk uit tegen euthanasie. ‘Door zomaar uit het leven te stappen, antwoordt men niet op het probleem van lijden en dood. Men loopt er in een boog omheen en omzeilt het. Omzeilen is geen heldendaad, geen voer voor frontpaginanieuws.’

Volgens Danneels weet de samenleving ‘blijkbaar geen weg meer met de dood en het lijden. Ze heeft een nieuw taboe gecreëerd, namelijk dat de dood geen zin kan hebben en dat alle lijden absurd moet zijn.’ Bij het aartsbisdom in Mechelen kwamen verontwaardigde reacties binnen op Danneels’ uitspraken, aldus zijn zegsman Hans Geybels. Hij benadrukte woensdag dat de kardinaal zich niet uitsprak over Claus.

‘De kardinaal reageert wel tegen de mediatisering van euthanasie zoals we die de laatste tijd waarnemen. Dat werd opnieuw duidelijk door de euthanasie van Claus. In sommige media ging er haast meer aandacht uit naar de euthanasie van Claus dan naar zijn literair talent’, aldus Geybels.

De Vlaamse christen-democratische partij (CD & V) van premier Yves Leterme vindt de huidige discussie te beperkt. Ze wil het ook hebben over het medisch begeleid sterven, palliatieve zorg en wat in België ‘therapeutische hardnekkigheid’ heet. Dat betreft het rekken van een behandeling waarvan aangenomen kan worden dat ze weinig zin meer zal hebben. CD & V wil dat de coalitiepartners daar eerst onderling over spreken.

Senator Freya Piryns van oppositiepartij Groen! vindt het ‘ongelooflijk cynisch dat er rond een belangrijk thema als euthanasie een politiek spelletje wordt gespeeld’. Volgens haar proberen de christen-democraten ‘de dood van Hugo Claus te gebruiken om de klok terug te draaien’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden