Fel debat Kamer-De Geus over uitkeringen

Misbruik van uitkeringen is voor minister De Geus van Sociale Zaken een belangrijke reden dat hij het sociale zekerheidsstelsel op de schop neemt, zo bleek gisteren tijdens het Kamerdebat over zijn begroting....

'Velen zijn niet meer trots op onze uitkeringen, er is veel kritiek', constateerde hij. Daarmee trapte De Geus SP-Kamerlid De Wit op de ziel en ontketende hij een fel debat. De Wit: 'De uitvoering deugt niet. Daar zit het probleem. Dat heeft de parlementaire enquête-commissie-Buurmeijer (die het misbruik onderzocht, red) toch aangetoond. En ook nú gaat het niet goed.'

De Geus ziet het anders. 'Te veel mensen hebben een uitkering en daardoor erodeert het draagvlak.' Wel gaf hij toe dat de uitvoering door de uitkeringsinstanties beter kan. De Wit beschuldigde de CDA-minister ervan dat hij onder druk van de VVD uitkeringen afschaft. De Geus: 'Ik breek niet af, ik renoveer. Daarvoor heeft het tien jaar aan moed ontbroken.'

Hij wees erop dat op zeven terreinen voorzieningen blijven bestaan, zoals de WAO voor volledig arbeidsongeschikten, de WW voor kortdurende werkloosheid, de huursubsidie en de collectieve ziektekostenverzekeringen voor minima. 'Dat hebben ze in Amerika niet', sneerde De Geus.

Het overtuigde de oppositiepartijen niet. 'De verdeling tussen arm en rijk is zoek', zei Van Gent (GroenLinks). Bussemaker (PvdA): 'U bezuinigt zelfs op sociale werkplaatsen.' De Wit (SP): 'U hebt álle wetten aangetast en bent nog meer van plan.'

'We moeten naar een solide en solidair sociaal stelsel', hield De Geus vol. Dat de CDA-bewindsman wellicht nog verder ingrijpt, zoals De Wit vreesde, bleek uit zijn toezeggingen aan de coalitiepartijen. De VVD wil dat De Geus nadenkt over het bekorten van de maximale WW-duur van vijf jaar naar achtttien maanden. Dat beloofde hij.

Eveneens aan de VVD zegde De Geus toe halverwege volgend jaar een wettelijke norm voor ontslagvergoedingen te maken. VVD'er Weekers had hem gevraagd die vergoeding te beperken tot maximaal één jaarsalaris.

Op verzoek van VVD én D66 gaat de minister er bij de sociale partners op aandringen de 145 miljoen euro in de sociale fondsen beter te gebruiken voor scholing en versterking van de economie.

De Geus beloofde de PvdA dat hij de levensloopregeling - waarin men kan sparen voor verlof of prepensioen in deeltijd - zal uitbreiden als zij een succes wordt. Het kabinet trekt er nu 200 miljoen voor uit. 'Een bescheiden begin', erkende De Geus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden