Feiten

MIJ BENIEUWEN wat mevrouw Adelmund gaat doen met het advies van de commissie-De Rooy om kinderen weer te leren dat je eerst de Egyptenaren had, en toen de Grieken, de Romeinen en de Noormannen, en pas daarna Floris V (der keerlen God) die in 1296 door een paar losse edelen...

Heel lang hebben ze zulke dingen niet hoeven weten, omdat feiten er volgens een deskundige meerderheid minder toe zouden doen dan vaardigheden.

Nooit precies begrepen wat dat was, maar dat heb je vaker bij onfeitelijke aangelegenheden, en het is ook nergens voor nodig om ze precies te begrijpen, als je er maar in gelooft.

En dat bedoel ik bij de staatssecretaris van Onderwijs: dat lijkt me typisch iemand die meer vaardigheid dan feit in huis heeft.

Zou het met links te maken hebben?

Ik heb afgelopen week alle radio- en televisieuitzendingen met de beoogde nieuwe voorzitter van de Partij van de Arbeid beluisterd en bekeken, en daar had ik het ook: Sharon wil de vereniging laten swingen en chatten, ze bleek zich ondanks aandringen van de verschillende vraagstellers niet te willen uitlaten over zelfs maar het kleinste politieke feit, maar ze straalde een vaardigheid uit waar ze nog van zullen lusten aan de sociaal-democratische klaverjastafel.

Herinner je anders het kamerlid B. Middel, die een poosje geleden moest reageren op een Gronings onderzoekje naar criminele asielzoekers. Rapport nog niet gelezen, dus geen feit bestudeerd, maar nog eerder dan zijn liberale collega Kamp had hij een vaardige oplossing bij de hand. En dan hebben we het nog niet eens over z'n partijgenoot Wallage, die zich in een kranteninterview bleek te baseren op twijfelachtige feiten.

Of neem Job Cohen. Stuurt de halve ME op Angel Place af, vindt een paar klappertjespistolen waarvoor blijkbaar vergunningen waren verleend, en arresteert negen verdachten. Aan vaardigheid geen gebrek. Maar al na anderhalf etmaal is iedereen weer op vrije voeten, want (een woordvoerder van justitie): 'Er zijn geen feiten om ze nog langer vast te houden.'

De Volkskrant opende donderdag met het revolutionaire advies: 'Feiten weer basis lesstof geschiedenis' - wat me toch nieuws leek uit de categorie 'Fysici moeten weer leren dat water kookt bij honderd graden.'

Ik proefde in een aantal reacties ook een zekere reserve tegen het voorgestelde nieuwe regime.

'Dit zet de klok terug naar de jaren vijftig', hoorde ik een docent zeggen die er ook uitzag alsof hij zelf in de klas het liefst de koffieboon uit de Derde Wereld behandelt. 'Wat moet een scholier in de leefwereld van de eenentwintigste eeuw met feiten die niet meer tot z'n verbeelding spreken?'

Goeie vraag.

Waarop het goeie antwoord zou kunnen zijn dat een vaardige leraar probeert er nog iets aardigs van te maken.

Maar Adelmund kennen we als iemand die gauw solidair is met onderwijsgevenden (ook met scholieren trouwens) die je onder hun toch al zo grote werkdruk niet ook nog kunt belasten met de verplichting om te weten, respectievelijk te onderwijzen, dat Floris V in 1296 bij Muiderberg door een paar edelen is vermoord - en vóór je het weet belooft ze vijftigduizend demonstranten op het Malieveld dat zij in het kabinet zal gaan voor de handhaving van het vaardigheidsbeginsel.

Dus ik moet nog zien of de voldongen feiten het werkelijk zullen winnen van de koffiebonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden