Feitenoverzicht Savanna

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een voorwaardelijke werkstraf geëist tegen de gezinsvoogd van de overleden peuter Savanna. Het is de eerste keer dat in Nederland een gezinsvoogd strafrechtelijk verantwoordelijk wordt gesteld voor falende hulpverlening....

ANP

September 2004: In een kofferbak wordt het lichaam van de 3-jarige Savanna uit Alphen aan den Rijn gevonden. De auto waarin de dode peuter ligt, is van haar moeder. Zij wordt samen met haar man opgepakt. Het gezin van Savanna stond onder toezicht van een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland-Noord.

Maart 2005: De Inspectie Jeugdzorg concludeert in een spijkerhard rapport dat de jeugdhulpverlening op diverse punten forse steken heeft laten vallen in de zaak-Savanna. Ook de gezinsvoogd krijgt ervan langs, zij zou te veel rekening gehouden hebben met de moeder en te weinig deskundige hulp hebben ingeschakeld. Het OM stelt een gerechtelijk vooronderzoek in naar de voogd.

Juni 2005: De rechtbank in Den Haag veroordeelt de moeder van Savanna tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Haar man krijgt twee jaar cel.

Januari 2006: In hoger beroep komt het gerechtshof tot dezelfde straf voor de moeder. Savanna's stiefvader krijgt naast twee jaar cel ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Het cassatieberoep van de moeder wordt later door de Hoge Raad verworpen.

Juli 2006: Delen van het dossier dat het consultatiebureau heeft opgesteld over de peuter worden beschikbaar voor het OM en de advocaten van de gezinsvoogd. Het OM wil inzage in het dossier om te kunnen bepalen of het de gezinsvoogd wegens nalatigheid zal vervolgen.

December 2006: Het OM kondigt aan dat het de gezinsvoogd gaat vervolgen wegens dood door schuld. Jeugdzorgorganisaties reageren geschokt. Ze vrezen dat gezinsvoogden hun werk niet meer kunnen doen.

7 mei 2007: De rechtbank veroordeelt de oom en oppas van Savanna tot een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor het medeplegen van mishandelingen en de vrijheidsberoving van de peuter.

20 juni 2007: De directie van Bureau Jeugdzorg in Noord-Holland stapt op nadat Gedeputeerde Staten van de provincie het vertrouwen hebben opgezegd. De aanbevelingen na de zaak-Savanna zijn volgens de gedeputeerden onvoldoende opgevolgd.

29, 30 en 31 oktober 2007: De gezinsvoogd verschijnt voor de rechtbank in Den Haag. De vrouw ontkent op de hoogte te zijn geweest van de mishandelingen van het meisje.

1 november 2007: Het OM eist een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur tegen de gezinsvoogd. Volgens justitie heeft zij schuld aan zwaar lichamelijk letsel van Savanna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden