Feitenoverzicht Bos- en Lommerplein

Het toezicht op de bouw van het Bos en Lommerplein door de gemeente en door de markt faalde. Dit is maandag de hoofdconclusie van commissie-De Boer naar de gang van zaken rond de bouw van het complex in stadsdeel Bos en Lommer. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Februari 2006

Het winkelcentrum op het Bos en Lommerplein wordt ontruimd wegens instortingsgevaar van de parkeergarage onder het marktplein. In het dak zit een scheur van 10 meter. Bewoners en winkeliers mogen later op de dag terug naar huis. De parkeergarage mag een week later weer open, de markt keert pas eind maart terug.

Onderzoek van TNO wijst uit dat bij de aanleg van het plein niet voldoende wapening voor de constructie is gebruikt.

11 juli

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam besluit tot ontruiming van de woningen en winkels omdat het complex niet veilig is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van eigenaar Fortis Vastgoed naar de parkeergarage onder het Bos en Lommerplein. In totaal moeten ongeveer 190 mensen van zo'n negentig woningen hun onderkomen verlaten. Ook 27 winkels, de markt, het stadsdeelkantoor, een bibliotheek en een kantoor van de maatschappelijke dienstverlening moeten de deuren sluiten.

12 juli

Eigenaar Fortis Vastgoed, projectontwikkelaar Multi Vastgoed en aannemer Hillen & Roosen kondigen een diepgaand onderzoek aan naar de constructie van de parkeergarage.

13 juli

Amsterdamse woningbouwverenigingen zoeken naar tijdelijke woningen voor de gedupeerde bewoners.

14 juli

De gemeente Amsterdam en het stadsdeel Bos en Lommer kondigen een onderzoek aan naar de voorbereidingen, de bouw en het toezicht na oplevering van het Bos en Lommerplein. Oud-minister van Milieu Margreet de Boer leidt de onderzoekscommissie. Het onderzoek moet voor het einde van 2006 zijn afgerond.

19 juli

De VROM-inspectie heeft ontdekt dat het toezicht van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van stadsdeel Bos en Lommer bij de bouw van het complex heeft gefaald. Het verlenen van vergunningen is bovendien niet volgens de regels verlopen, blijkt uit onderzoek in opdracht van het stadsdeel.

26 juli

De eerste vijf bewoners krijgen de sleutel van hun tijdelijke woonruimte.

17 augustus

Het grootste deel van de getroffen bewoners heeft nog altijd geen nieuwe tijdelijke woonruimte. Dit tot irritatie van de gedupeerden.

31 augustus

Het onderzoek naar de veiligheid van het complex, uitgevoerd door de bouwer, de eigenaar en de projectontwikkelaar, blijkt enkele weken vertraagd.

7 september

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een oriënterend feitenonderzoek naar het ontruimde plein.

18 september

De constructie van de woningen vertoont op drie plaatsen fouten, zo blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van de eigenaar, de aannemer en de projectontwikkelaar.

Het herstellen van de fouten gaat maanden duren. Sloop is niet nodig.

22 september

Bewoners zijn het niet eens met de terugkoopregeling, die de VVE en Hillen en Roosen eerder overeenkwamen.

2 oktober

De bewoners krijgen te horen dat ze voor kerst terug kunnen naar huis. De winkeliers mogen eind januari 2007 terug, belooft Fortis.

19 oktober

De woningeigenaren sluiten een principeakkoord met aannemer Hillen & Roosen over de schadevergoeding. Ook worden ze het eens over een aangepaste terugkoopregeling van hun woningen.

20 oktober

De herstelwerkzaamheden aan het plein kunnen beginnen. Het stadsdeel heeft de vereiste vergunning afgegeven.

14 december

Het onderzoek van oud-minister Margreet de Boer is een maand later klaar dan gepland, vermoedelijk eind januari, wegens tijdnood.

22 december

De bewoners kunnen na maanden van logeren in hotels en tijdelijke woningen terug naar huis.

2 januari 2007

Het stadsdeelkantoor aan het Bos en Lommerplein is weer open.

11 januari

De inboedels van de bijna honderd tijdelijke appartementen van de geëvacueerde bewoners gaan naar kringloopwinkels.

15 januari

De onderzoekscommissie onder leiding van Margreeth de Boer presenteert haar bevindingen. Het toezicht op de bouw van het complex door zowel de gemeente als door de markt faalde. De aannemer en de constructeur zijn verantwoordelijk voor de gemaakte constructiefouten. De commissie stelt voor bij complexe bouwprojecten een hoofdconstructeur aan te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden