Feitenoverzicht 'Anne Frankboom'

De Anne Frankboom in Amsterdam is inmiddels de beroemdste boom van Nederland. Wekenlang steggelen voor- en tegenstanders of de monumentale én zieke kastanje, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, kan blijven staan of onder het zaagmes moet....

1942-1944: Anne Frank is met haar familie ondergedoken in het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. In 1944 schreef Anne in haar dagboek drie keer over de kastanjeboom.

juli 1993: De Anne Frankboom dreigt te bezwijken door olievervuiling en aantasting door een houtrot veroorzakende schimmel. De gemeenteraad van Amsterdam gaat akkoord met een reddingsplan, dat 365.000 gulden kost. Niet eerder is er zoveel geld betaald voor het behoud van een boom.

februari 2006: Actrice Emma Thompson lanceert de Anne Frankboom-website. Op www.annefrankboom.nl kunnen bezoekers een blaadje achterlaten voor Anne's Boom en blijk geven van hun verbondenheid met Anne Frank.

14 november 2006: Stadsdeel Amsterdam-Centrum maakt wereldkundig dat de Anne Frankboom wordt gekapt. Onderzoek door Pius Floris Boomverzorging wijst uit dat 42 procent van het hout verrot is. Herstel zou uitgesloten zijn. Er is een kapvergunning aangevraagd.

6 maart 2007: Stadsdeel Amsterdam-Centrum verleent de kapvergunning.

3 oktober 2007: De kap van de Anne Frankboom is even uitgesteld. Iemand die bezwaar heeft gemaakt, krijgt drie maanden de tijd om met een reddingsplan te komen. De bezwaarmaker meent dat de kastanje met speciale conserveringstechnieken kan overleven.

13 november 2007: Stadsdeel Amsterdam-Centrum maakt bekend dat de kap door de slechte gezondheid niet langer kan wachten. Op woensdag 21 november gaat de boom om, laat het stadsdeel weten.

15 november 2007: De Bomenstichting en een aantal buurtbewoners stappen naar de rechter om de kap van de Anne Frankboom te voorkomen. De paardenkastanje staat helemaal niet op instorten, menen zij aan de hand van metingen van eigen boomdeskundigen.

16 november 2007: De Bomenstichting en buurtbewoners komen met een reddingsplan voor de kastanje. Door de boom vast te snoeren en te stutten kan deze nog jaren blijven staan en op natuurlijke wijze oud worden, menen zij.

16 november 2007: Buddy Elias, een neef van Anne Frank, zegt ook tegen de kap van de boom te zijn. Elias is het laatst levende directe familielid van Anne.

20 november 2007: Op het laatste moment laat het Amsterdamse college van zich horen. Wethouder Marijke Vos van Milieu wil dat de voorgenomen noodkap wordt uitgesteld.

20 november 2007: Bij de rechtbank dient een kort geding tussen de Bomenstichting en buurtbewoners tegen stadsdeel Amsterdam-Centrum om de kap uit te stellen. De rechtbank besluit dat de boom voorlopig niet om mag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden