AchtergrondBeloningsregelingen

Feiten voor bij het skypen: een bonus in ruil voor staatssteun

Moderne ondernemingen zouden nu de beloningsregelingen voor de komende jaren moeten versoberen. Maar het blijft verdacht stil.

Intrekken beloningsverhoging  Beeld
Intrekken beloningsverhoging

De plaat-voor-mijn-gezicht-bokaal kan alvast worden uitgereikt aan de raad van commissarissen van KLM. Want hoe wereldvreemd kun je zijn om een plan voor verhoging van de bonussen in te dienen als nagenoeg alle vliegtuigen aan de grond staan, de werknemers grotendeels betaald krijgen door de overheid en er bovendien nog een reddingsplan van vele miljarden in de maak is. Een kuchje van Wopke Hoekstra was genoeg om de regeling weer schichtig in te trekken. Maar vervolgens lanceerde de raad van commissarissen van moederbedrijf Air France-KLM doodleuk het onzalige plan om topman Ben Smith een bonus uit te keren als hij staatssteun binnenharkt.

Het roept de vraag op of bestuurders en commissarissen van het bedrijfs­leven wel genoeg feeling hebben met de gevoelens in de Nederlandse samen­leving, diezelfde samenleving die tenslotte de portemonnee trekt om de ­bedrijven overeind te houden. Voordat het Skypegesprek met uw vrienden uitmondt in een potje klagen over die graaiende bazen, is het van belang om alle feiten over beloningen voor de ­leiders op een rij te hebben.

Laten we eerst nog eens kijken naar de salarissen en bonussen uit het pre-­coronajaar. Het herinnert ons aan welke bedragen ermee gemoeid zijn om de ­directeuren te betalen. Ben van Beurden van Shell kreeg bijvoorbeeld ruim 9 miljoen. Zijn jaarbonus zal dit coronajaar naar verwachting wel lager uitvallen, maar de beurskoers van het bedrijf en olieprijs zijn dan ook nog harder gedaald.

Nederig

Ook wie hoge salarissen betaalt, kan zich kennelijk niet wapenen tegen een wereldwijde pandemie. En dat zou nederig moeten stemmen, zeker voor de ­komende jaren. Want de kans bestaat best dat in 2021 of daarna de economie weer snel herstelt. En daardoor zullen ook de prestaties die de topbestuurders dan zogenaamd leveren navenant beter uitpakken, met dito hogere beloningen tot gevolg. Maar is deze prestatie dan meer waard dan de handelingen in het huidige crisisjaar?

Andere maatregelen.  Beeld
Andere maatregelen.

Een moderne onderneming zou daarom juist de lucratieve beloningsregelingen voor de komende jaren moeten versoberen. Gebeurt dat al? Vooral bij de allergrootste ondernemingen blijft het nog verdacht stil. Maar een aantal bedrijven zet door de crisis wel enkele stappen, zo blijkt uit een overzicht van Eumedion, de belangenbehartiger van institutionele beleggers. De gemakkelijkste stap is het intrekken van een voorgestelde verhoging, zoals KLM uit schade en schande al deed. Bedrijven als Neways, For Farmers en SBM Offshore hebben inmiddels voorstellen voor verhogingen van beloningen teruggetrokken.

Salarissen verlagen

Een stapje verder gaan de bedrijven die tijdelijk de vaste salarissen verlagen. Aalberts, BAM en Heineken verlagen de basissalarissen voor luttele maanden met 20 procent. Unibail-­Rodamco-Westfield verlaagt de salarissen met 25 procent en doneert het bespaarde ­bedrag aan covid-19-projecten. Randstad deelt dit jaar geen bonussen uit. Basic-Fit, dat overigens driftig gebruikmaakt van staatsregelingen, lijkt de meest verregaande stap te zetten door het salaris van de managers met 50 procent te korten.

Op zich prijzenswaardig, maar de versobering van de toekomstige beloningsregeling staat voor zover bekend nog nergens op de agenda bij de virtuele aandeelhoudersvergaderingen. Terwijl nu toch het moment is om te voorkomen dat het volgend jaar weer bonusmeevallers gaat regenen. Als u tijdens het skypen een stap verder wilt gaan dan louter mopperen, moet u een dringende oproep aan aandeelhouders opstellen. Alleen zo is te voorkomen dat directeuren volgend jaar weer mooi weer gaan spelen met hun prestaties.

Salarisverlaging.  Beeld
Salarisverlaging.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden