Feit en fictie

In mei adviseerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) de regering om te bevorderen dat de EU het wapenembargo tegen China opheft....

F. van Staden e.a en Den Haag voorzitter AIV-werkgroep China

In de Volkskrant spraken Alexander Pechtold en Gerben-Jan Gerbrandy zich tegen dit advies uit (Forum, 24 mei). Dat hun artikel geen recht doet aan de strekking van het desbetreffende AIV-advies stelt teleur.

Ernstiger is dat beide auteurs de verdenking opwerpen dat het advies van de AIV lijkt te zijn ingegeven om `de economische belangen van Nederland veilig te stellen`. Pechtold c.s. onderbouwen hun suggestie door te wijzen op het handelen van `oud-minister van Economische Zaken Andriessen` die `prominent lid` van de AIV zou zijn. Het kan niet anders of zij doelen daarmee op dr. J.E. (Koos) Andriessen, die in 1992 in zijn hoedanigheid van minister van Economische Zaken inderdaad een reis naar China maakte.

De werkelijkheid is echter dat Koos Andriessen geen lid van de AIV is en ook nooit is geweest. Daarentegen is zijn naamgenoot mr. F. (Frans) Andriessen, oud-minister van Financiën en voormalig lid van de Europese Commissie, sinds 1997 vicevoorzitter van dit adviesorgaan.

Met deze persoonsverwisseling veroordeelt het artikel zichzelf. Als er beschuldigingen worden geuit, is het wel zaak feit en fictie uit elkaar te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden