Feestvierende NAVO worstelt met keuze voor nieuwe chef

De Deense premier Rasmussen is kandidaat om Jaap de Hoop Scheffer op te volgen. Turkije steekt een spaak in het wiel....

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Bert Lanting

STRAATSBURG Het wordt steeds minder zeker dat de Deense premier Anders Fogh Rasmussen de nieuwe NAVO-chef wordt. Aanvankelijk zouden de NAVO-leiders op de tweedaagse verjaardagstop in Straatsburg en het Duitse Kehl een opvolger aanwijzen voor Jaap de Hoop Scheffer, die in juli vertrekt. Maar de kwestie zit muurvast.

De Deen stelde zich donderdag officieel kandidaat, maar stuit op verzet van Turkije. Dat verwijt hem dat hij de crisis rond de Mohammed-cartoons in 2005 verkeerd heeft aangepakt. De Turkse premier Tayyip Erdogan vertelde deze week dat veel moslimlanden zijn land hebben gevraagd de benoeming van Rasmussen te blokkeren.

Volgens diplomaten in Brussel kan Rasmussen ook niet zeker zijn van de steun van de Verenigde Staten. Washington zou eraan twijfelen of het verstandig is iemand te benoemen die weerstand oproept in de moslimwereld. ‘Uiteindelijk krijgt de nieuwe NAVO-chef veel te maken met Pakistan en Afghanistan. Daar ligt Rasmussen heel slecht’, zegt een diplomaat.

Turkije is ook ontevreden dat Rasmussen nooit de eis inwilligde om de vanuit Denemarken opererende pro-Koerdische tv-zender Roj TV te sluiten.

Weinig landen hebben al besloten of ze Rasmussen zullen steunen. Tot nog toe was de enige die zich officieel kandidaat had gesteld de Canadese minister van Defensie Peter MacKay. Daar is Rasmussen nu bij gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden