Feestspeeltjes

Gaan we ook digitaal in de feestmaand december? Het kan. Er zijn ten minste drie cd-rom-produkten uitgekomen die zich lenen voor de man, vrouw en kind die een paar leuke uurtjes achter de pc willen doorbrengen....

GERARD GERADTS

De kinder cd-rom is, opvallend genoeg, een technisch hoogstandje. Als je wilt zien wat multimedia in de praktijk betekent, moet je Wiggins in Storyland op je cd-rom-speler zetten. Het is een uitstekende combinatie van muziek, tekst, gesproken woord, animatie en bewegend beeld. Je hebt wel een krachtige pc nodig, een knappe monitor en een geluidskaart, maar die moet je straks toch hebben om de aanzwellende cd-rom-golf goed het hoofd te kunnen bieden.

Wiggins, de hoofdpersoon van deze cd, is een keurig sprekende, wat oudere wurm die je meeneemt naar zijn kamer in een holle appel. Daar zijn de mooiste avonturen te beleven. Klik met je muis op een leesboek en een sprookjesfiguur springt te voorschijn en begint een passage voor te lezen. Klik op een woordenboek en je krijgt een of ander funny word te zien plus de uitleg ervan ('ichnogram' schijnt voetafdruk te betekenen).

Wiggins zit in zijn stoel en is omringd door zijn lievelingsspullen: klarinet, boeken, open haard, fruit, vriendjes. Vrijwel elk voorwerp dat je aanraakt levert een verrassing op in de vorm van beeld, geluid of beweging en vaak in combinatie met elkaar. Onder het vloerkleed gaat een doolhof schuil waar je uren zoet kunt zijn. Een klik met je muis op het borstbeeld van Shakespeare brengt hem aan de praat over zijn werken. Zelfs onder de mat bij de deur zit nog wat verborgen.

Klik op een van de muziekinstrumenten en Wiggins speelt een kort wijsje voor je. Er staan veel van die muzikale grapjes op de cd en het is allemaal met zorg samengesteld. Elke steen van de open haard bijvoorbeeld verbergt zijn eigen melodietje en één steen levert een speciaal effect op dat niet verder verklapt mag worden. Door te 'slepen' met je muis kun je fruit naar een pers brengen, het ding gaat aan het werk en even later staat een heerlijk glas sap te wachten tot Wiggins het duidelijk hoorbaar leegslurpt.

De hele cd is in het Engels en dat valt niet mee voor jonge kinderen, maar het lijkt prima materiaal voor wie Engels wil leren. Tijdens het voorlezen van de lang niet makkelijke tekstdelen uit de boeken die je aanklikt, worden de zinnen in een wolkje op het scherm gezet. Je hoort en ziet de tekst dus gelijktijdig en dat helpt bij de studie van de taal.

Wiggins in Storyland is meer dan een kamer met avonturen. Je kunt er ook mee leren een geïllustreerd verhaal te schrijven met muziek. Je typt je eigen tekst in en je voegt er effecten aan toe uit de illustratie-afdeling van de schijf: achtergrond, rekwisieten, figuren. Magische effecten laten figuren in het verhaal kantelen, groter of kleiner worden. De functie mood (stemming) laat gelaatsuitdrukkingen veranderen. Kortom studie en spel gaan samen op deze cd.

Van heel andere aard is het Kerstpakket voor Windows, een cd-rom met tientallen ontwerpen van kerstkaarten, cadeaukaartjes, uitnodigingen en cadeaupapier. Inclusief teksten, die naar eigen smaak zijn aan te passen. Niks multimedia, maar een gespecialiseerde verzameling kerstdocumenten die een uitkomst kan zijn voor mensen met weinig fantasie of creativiteit.

Een zelfgemaakte uitnodiging om de kerstdagen te komen doorbrengen, een geïllustreerde mededeling dat 'Ronald dit keer de kerst wil overslaan maar wel drank en zoutjes in huis heeft', een feestelijke foto, inclusief persoonlijke wens op floppy gezet en opgestuurd. Het kan allemaal.

Met die plaatjes op het Kerstpakket moet je trouwens voorzichtig zijn. Het zijn bestanden met veel details die computergeheugen vreten. Soms moet je minutenlang wachten voordat het bestand uitgepakt is en op je scherm staat. Maar dan heb je ook een hoge-resolutieplaat voor je die staat als een huis.

Wie een kerstman op zijn scherm wil zien verschijnen als hij enige tijd even niets doet met zijn pc, kan gebruik maken van een van de screensavers op de cd. Mensen die hun brieven volgende maand willen voorzien van een kerstillustratie kunnen ook op de cd terecht; er staan 80 van die cliparts op het plaatje.

Het derde feestspeeltje is de AutoDisk '95, een cd-rom met de gegevens van ruim 2500 auto's, uitgaand van het modeljaar 1995. Verder staan er 350 kleurenafbeeldingen op van auto's, de prijzen van de wagens en dealerlijsten. Zo zie je dat een Daihatsu Charade TSE eem maximum-snelheid heeft van 165 kilometer per uur en dat hij in 11 seconden op 100 kilometer zit. De Lamborghini Diablo heeft een top van 325 kilometer en zit in ruim vier seconden op 100 kilometer per uur. Met een prijs van 575 duizend gulden kom je die niet vaak in het wild tegen, maar met deze cd-rom kun je er toch naar kijken.

A & A Automobiel Advies die de cd uitgeeft, zegt dat er veel aandacht is besteed aan samenstelling, lay-out en bedieningsgemak. Dat laatste klopt, je kunt moeilijk verdwalen op de cd. Maar wat de lay-out betreft... De foto's zien er korrelig uit, en de mogelijkheid om ze in een betere resolutie weer te geven, brengt daar slechts minimaal verbetering in.

De begeleidende tekst met gegevens over de auto moet je vergroot weergeven om de regels tot het eind te kunnen lezen. Het is allemaal een beetje te simpel gehouden. Wellicht is er een goede reden voor die eenvoud en wil A & A de aandacht niet afleiden van de gegevens. Maar het kan toch geen kwaad als ze eens met mijnheer Wiggins gaan praten over een mooiere presentatie.

Gerard Geradts

Wiggins in Storyland

Media Vision Technology; ¿99,95

Kerstpakket voor Windows

DOMUS Software BV; ¿29,95

AutoDisk '95

A & A Automobiel Advies; ¿39,95

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden