Feestneus of parasiet met een hang naar suikerooms

Vrienden herinneren zich Andrew Cunanan als een gangmaker, die altijd de rondjes betaalde. Anderen konden hem niet uitstaan. Pleegde de gesjeesde student vijf moorden, waaronder die op Gianni Versace?...

DOOR zijn moeder wordt Andrew Philip Cunanan, verdacht van de moord op modeontwerper Gianni Versace en vier andere mannen, een 'duurbetaalde mannelijke prostitué' genoemd. Vrienden en kennissen beschrijven de jongeman, wiens inwisselbare 'Mister America'-gezicht op alle voorpagina's staat, als intelligent, opgewekt en een gangmaker op feesten, partijen en in de homo-clubs van San Diego.

Maar anderen, onder wie voormalige minnaars en eigenaren van nachtclubs in de gay-scenes van San Diego en San Francisco, typeren de 27-jarige Californiër als een arrogante opschepper, een snob, een egoïst en boven alles een 'parasiet', die uit was op het geld van oudere, gefortuneerde homoseksuelen, die hem onderhielden

'Hij wil altijd aandacht. Hij wil altijd het middelpunt zijn, of het nu is tijdens een discussie over homorechten, het milieu, de verkiezingen of tijdens een feest', aldus Nicole Ramirez Murray, redactrice van The Gay en Lesbian Times, een weekblad in San Diego.

Psychologen en criminologen van de FBI in Quanticio (Virginia), het hoofdkwartier van de specialisten in het opsporen van seriemoordenaars, werken op het ogenblik aan een profiel van Cunanan. Volgens criminologen en schrijvers van boeken over seriemoordenaars is het mogelijk dat Cunanan met de moord op een wereldberoemde mode-ontwerper zelf faam heeft willen verwerven.

Maar de FBI en politiediensten in zes staten zijn ook op zoek naar de redenen waarom Cunanan in april van dit jaar zijn geboorte- en woonplaats San Diego verliet en naar Minneapolis vertrok. Voor zover bekend pleegde hij daar twee van vijf moorden. De slachtoffers waren de 33-jarige architect David Madson en de 28-jarige Jeffrey Trail, een marineveteraan. Beiden waren goed bevriend met Cunanan.

De FBI onderzoekt of het juist is dat Cunanan San Diego verliet nadat hij had vernomen dat hij aids had. Californische media suggereren dat er een verband bestaat tussen zijn vertrek uit San Diego, de constatering van de hiv-besmetting en de moorden. Maar de FBI wil dat nog niet bevestigen. Een tweede mogelijkheid is dat Cunanan in het voorjaar was afgedankt door een van zijn suikerooms en ineens gedwongen was voor zichzelf te zorgen.

'Hoe dan ook, we hebben te maken met een gevaarlijke, zeer agressieve jongeman, die niets meer te verliezen heeft. Hij heeft mogelijk aids. En als hij levend wordt gepakt, riskeert hij in Florida en New Jersey de doodstraf', aldus FBI-criminoloog Michael Rustiger.

Op de Burgeroorlog-begraafplaats van Pennsville in New Jersey schoot Cunanan de 45-jarige bewaker William Reese dood. Reese was de eigenaar van de rode pickup-truck die dinsdag is gevonden in een parkeergarage in de buurt van de villa van Versace. Vóór de moord op Reese sneed Cunanan tijdens een roofoverval met een zaag de keel open van onroerend-goedmakelaar en multimiljonair Lee Miglin (72) in Chicago.

Overigens gaf hij vlak voor zijn vertrek uit San Diego in het restaurant California Cuisine een afscheidsdiner. Al zijn vrienden dachten dat hij naar San Francisco zou verhuizen om daar zijn studie geschiedenis af te maken. In werkelijkheid reisde hij naar Minneapolis.

Andrew groeide op in een buitenwijk in de heuvels ten noorden van San Diego als jongste van de vier kinderen van Modesto en Mary Ann Cunanan. Vader Modesto, onderofficier bij de marine en later effectenmakelaar, liet het gezin achter toen hij in 1988 wegens financiële moeilijkheden de VS verruilde voor zijn moederland, de Filipijnen.

Na de lagere school ging Andrew naar een particuliere middelbare school. Frans en toneel waren zijn lievelingsvakken. In het jaarboek van 1987 staat naast zijn foto 'Après moi le déluge' - na mij de zondvloed. Vervolgens ging hij geschiedenis studeren aan de Universiteit van Californië, maar die studie heeft hij niet afgemaakt.

Voor zover bekend heeft hij de afgelopen tien jaar maar één baantje gehad. Toch beschikte hij over veel geld, reed rond in dure auto's en was altijd bereid in nachtclubs de rekening te betalen. Soms poseerde hij als marine-officier en stelde hij zich voor als 'luitenant-commandant Cummings'.

Vrienden vertellen dat hij vroeger nooit iets sterkers dronk dan bosbessensap, maar dat hij voor zijn vertrek uit San Diego wodka begon te drinken. Een vriend van hem in het Marina-district in San Francisco, waar hij enige tijd een flat heeft bewoond, zei gisteren tegen de San Francisco Examiner: 'We beginnen nu door te krijgen dat hij ons van alles heeft voorgelogen. Andrew stond altijd in het middelpunt van de belangstelling, maar ik geloof dat niemand hem echt kende.'

Oscar Garschagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden