nieuws

Feestjes, uitgaan, reizen (met gratis test), sporten: bijna alles kan weer vanaf 26 juni

Op zaterdag 26 juni vervalt een groot deel van de coronamaatregelen. Bijna alles wat op anderhalve meter kan mag, waar afstand houden niet lukt is een mondkapje of test- of vaccinatiebewijs verplicht. Dit betekenen de versoepelingen voor u.

Incheckbalies op Schiphol. Reizen mag in veel gevallen na een gratis test. Beeld ANP
Incheckbalies op Schiphol. Reizen mag in veel gevallen na een gratis test.Beeld ANP

De mondkapjesplicht vervalt, met uitzondering van plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Onder meer in treinen en bussen, op delen van stations, in vliegtuigen en in het voortgezet onderwijs blijft de plicht dus gelden.

De beperking aan het aantal bezoekers thuis vervalt. Ook buiten de deur mogen grote groepen weer bij elkaar komen. Wel blijft de regel om anderhalve meter afstand te houden gelden.

Het advies om thuis te werken, tenzij dat niet anders kan, vervalt. Vanaf nu geldt: werknemers die nu nog thuis moeten werken mogen voor maximaal de helft van hun tijd op kantoor werken.

Alles mag open, beperkingen aan openingstijden vervallen. Voor locaties waar mensen een vaste plek hebben, zoals restaurants en bioscopen, geldt dat bezoekers op anderhalve meter van elkaar moeten zitten. Locaties waar mensen geen vaste plek hebben, zoals winkels en musea, mogen één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen. Ook is alcoholverkoop na 22.00 uur weer toegestaan.

In nachtclubs en discotheken mag weer worden gedanst, en dat is voor het eerst sinds maart 2020. Bezoekers dienen een test-, vaccinatie- of immuniteitsbewijs mee te nemen, daarna mogen ze de anderhalvemeterregel loslaten. Ook andere locaties waar geen afstand kan worden gehouden mogen open met een van deze drie bewijzen. Hiervoor kan de CoronaCheck-app of een papieren bewijs worden gebruikt.

Grote evenementen, zoals festivals, zijn vanaf 30 juni weer toegestaan. Ook hier geldt dat bezoekers een test-, vaccinatie-, of immuniteitsbewijs mee moeten nemen. Het kabinet roept werknemers en vrijwilligers op regelmatig zelftesten af te nemen.

Toen de sportscholen nog gesloten waren organiseerden velen een eigen work-out.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Toen de sportscholen nog gesloten waren organiseerden velen een eigen work-out.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zowel binnen- als buitensporten zijn weer toegestaan zonder beperkingen. Amateurwedstrijden voor volwassenen mogen weer, waarbij publiek is toegestaan als de aanwezigen afstand houden.

Samen zingen, schreeuwen en blaasinstrumenten bespelen wordt niet langer afgeraden. Zingen in de kerk of luidkeels sporters aanvuren tijdens een wedstrijd is dus geen probleem meer.

Wie in juli of augustus naar het buitenland reist, kan zich gratis laten testen. Deze testen zijn bedoeld voor mensen die niet of niet volledig zijn gevaccineerd en die zich moeten laten testen voordat ze het land van bestemming in mogen.

De basisregels blijven in zijn algemeenheid van kracht. Het gaat om het houden van anderhalve meter afstand, thuisblijven en testen bij klachten en handen wassen. Het kabinet wil halverwege augustus kijken op welke manier en wanneer die kunnen worden geschrapt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden