Feestje van de week

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Madelon Meester tussen beeldcultuurhaters.

Beeld -

Facebook is nog erger dan de duivel, leren we in het knusse hoofdkantoor van Impakt, een organisatie die 'kritisch en creatief kijkt naar de hedendaagse mediacultuur' en uiteenlopende events organiseert. 'Bij een eerder evenement lieten we iemand klaarkomen op het podium', vertelt presentatrice Ilga Minjon voor aanvang. 'Zo bont zal het vanavond niet worden.' Gelukkig maar.

Over verlangens en de verleidingsmechanismen van media gaat deze avond, die de naam Land of Desire draagt. Internetcriticus en mediatheoreticus Geert Lovink mag de bijeenkomst aftrappen. Aan de hand van een powerpointje gaat hij de boeken langs die we zouden moeten lezen. Zoals Ervin Goffmans The Presentation of Self in Everyday Life, gepubliceerd in 1959, Lovinks geboortejaar. 'Daar ben ik trots op, dat ik ben geboren in het jaar van deze publicatie.'

Wat?
Impakt: Land of Desire

Waar?
Impakt Headquarters, Utrecht

Wanneer?
19 maart, 19.30-22.30 uur

Assymetrische kapsels

Het publiek lacht, dat begrijpt zijn tevredenheid wel. Ingewijden met assymetrische kapsels en laagjes kleding in contrasterende printjes vormen het publiek. Ze luisteren aandachtig naar wat de criticus te vertellen heeft. Wanneer presentatrice Minjon - roze gestifte lippen, neuspiercing, knotje boven op het hoofd - het publiek er halverwege de avond op attendeert dat de bar nog steeds geopend is - er zijn zelfs caipirinha's - is er niemand die aanstalten maakt.

'We denken dat we ons door middel van Facebook met elkaar verbinden, maar het is een samenzwering om ons juist níét te verbinden', vervolgt Lovink. Zijn relaas is beangstigend. 'We're fucked', zegt hij, en: 'De beeldcultuur ruïneert de wereld.' Sociale media beïnvloeden wat we kopen, hoe we denken, waarnaar we kijken.

Weinig opbeurende kunst

Ook het nieuwe werk van kunstenares Donna Verheijden is weinig opbeurend. Haar film Land of Desire, over hoe verlangens ons gedrag bepalen en welke rol media hierin spelen, werkt beklemmend. De afkorting sms staat volgens deze film niet voor Short Message Service, maar voor Save My Soul: het is een noodroep, te vergelijken met SOS, je hebt iets nodig of wilt niet alleen zijn.

De basis voor Land of Desire vormde haar bezoek aan São Paulo, waar ze artist-in-residence was. Vlak voordat ze naar Brazilië ging, had ze haar Facebook-account en WhatsApp verwijderd. 'Een domme fout', zegt ze nu, 'het bleek haast onmogelijk met mensen in contact te komen.' Ze voelde zich eenzaam, zwichtte uiteindelijk toch weer voor Whatsapp. 'Eenzaamheid en verlangens zijn een wereldwijd gegeven en daar maken bedrijven gebruik van.'

No way

'Is er ook een manier waarop we plezier kunnen beleven aan de beeldcultuur?', luidt een terechte vraag uit het publiek. 'No way', is het antwoord van Lovink. Jammer dat spreker Dagan Cohen, mediaondernemer en oprichter van onder meer de YouTube-avonden Upload Cinema, op het laatste moment was verhinderd. Hij had het antwoord wel geweten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden