Feestjaar gaat door, koning naar Moskou

Het kabinet past de programmering rondom het vriendschapsjaar met Rusland niet aan. Ook het bezoek van koning Willem-Alexander aan Moskou op 9 november gaat 'vooralsnog gewoon door'.

DEN HAAG - Dit zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) donderdag in de Tweede Kamer. De diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland is hiermee voorlopig gesust. De Tweede Kamer debatteert op woensdag 30 oktober verder over de kwestie.


Het kabinet heeft nog wel 'veel vragen over het ernstige misdrijf' waarbij de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond door onbekenden werd mishandeld in zijn woning in Moskou. 'Waarom duurde het zo lang voordat de politie er was? Waarom liet de conciërge de verdachte mannen binnen?', vroeg Timmermans. Hij noemde het 'op zijn minst curieus dat politieagenten pas na een uur in het huis van de diplomaat arriveerden, terwijl ze zich nog geen 500 meter verderop bevonden'.


Timmermans wil de uitkomsten van het justitieel onderzoek dat de Russen hebben beloofd afwachten voordat hij 'conclusies trekt'. Veel oppositiepartijen hadden gevraagd om het stopzetten van het vriendschapsjaar en het koningsbezoek aan Moskou. Timmermans vindt dit niet gepast, omdat 'je dan feitelijk zegt dat de Russische staat betrokken is bij de mishandeling van de diplomaat. Ik vind die conclusie te snel.' De minister dreigde slechts eenmaal lichtjes: 'Als er nieuwe feiten op tafel komen kan dit veranderen.' Hij zegt nu 'vertrouwen' te hebben in het Russische onderzoek.


De eigen partij van de bewindsman - de PvdA - wil eerst opheldering over de mishandeling in Moskou voordat 'de vraag of de koning die kant op moet gaan, beantwoord kan worden', aldus Kamerlid Michiel Servaes. Hij pleit voor 'een pas op de plaats'. Zonder steun van de PvdA is er geen Kamermeerderheid voor het koningsbezoek. Han ten Broeke van de VVD noemt de diplomatenaanval 'uitermate zorgwekkend', maar wil het Nederland-Ruslandjaar niet tijdelijk stilleggen. Het CDA wil voorkomen dat de koning 'een pion wordt in een politiek spel'.


Voor een tweede dag op rij spande minister Timmermans zich in om 'de goede banden met Rusland' te benadrukken. Beide landen drijven voor miljarden euro's handel met elkaar. In het kielzog van koning Willem-Alexander zullen tientallen Nederlandse ondernemers naar Rusland reizen. De relatie met Rusland heeft naar zijn inzien 'geen blijvende schade' opgelopen.


Rusland gooide donderdag nog wel wat olie op het vuur door te stellen dat zij de kwestie rond het oppakken van de Russische diplomaat Dmitri Borodin vorige week in Den Haag nog niet als opgelost beschouwen. Moskou herhaalde de eis dat de 'aanvallers' moeten worden gestraft.


Betrekkingen Nederland-Rusland


Nederland is niet het enige land dat de Russische toorn over zich heen krijgt. Ook in Engeland kunnen ze erover meepraten. Intussen blijft Rutte II de affaire sussen.


Inbraak in Russisch pand


In een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is donderdag ingebroken. De politie heeft sporenonderzoek gedaan. Meerdere politiemensen gingen naar binnen en waren kort daarvoor buiten in gesprek met Russisch sprekende personen. Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging, maar precies voor de deur stond een auto met een diplomatiek nummerbord. Volgens een van de buren is de woning in gebruik als onderkomen voor ambassadepersoneel. In het huis zouden verschillende appartementen zijn gevestigd. De politie gaf donderdagavond geen verdere informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden