Nieuws

Feestelijke uitreiking Prijs der Nederlandse Letteren aan in opspraak geraakte Astrid Roemer afgelast

De uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren voor auteur Astrid Roemer wordt bij hoge uitzondering afgelast. Dat besloot de Nederlandse Taalunie dinsdagmiddag. De organisatie neemt daarmee afstand van Roemers uitspraken over de oud-dictator en -president Desi Bouterse.

Astrid Roemer ontving in 2016 de P.C. Hooft-prijs. Beeld ANP
Astrid Roemer ontving in 2016 de P.C. Hooft-prijs.Beeld ANP

De uit Suriname afkomstige Astrid Roemer (74) zou de prestigieuze literatuurprijs in oktober overhandigd krijgen, maar baarde afgelopen week opzien door de loftrompet te steken over Desi Bouterse. Ze noemde hem op Facebook ‘onvergetelijk moedig’. Ook trok ze in twijfel of hij betrokken is geweest bij de Decembermoorden. Daarbij werden vijftien journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders – allen tegenstanders van Bouterses militaire bewind – gemarteld en geëxecuteerd.

Kwaad bloed

Bouterse werd in 2019 door een Surinaamse militaire rechter veroordeeld tot twintig jaar cel voor de Decembermoorden. Tegen de uitspraak is verzet aangetekend, de rechter zal hierover op 30 augustus uitspraak doen.

De uitlatingen van Roemer zette binnen de Surinaamse gemeenschap kwaad bloed. Voormalig Journaal-presentator Noraly Beyer en advocaat Gerard Spong verzochten de Belgische koning de prijs niet uit te reiken. Rita Dulci Rahman, die zowel haar partner als broer verloor tijdens de Decembermoorden, schreef als voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren niet bij de uitreiking aanwezig te zullen zijn. Ook Lilian Gonçalves-Ho Kang You, die haar man verloor, riep namens het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname de organisator op ‘openlijk stelling te nemen tegen de antidemocratische en antirechtsstatelijke uitlatingen’.

Roemer persisteerde in haar verdediging van Bouterse en sprak over een ‘storm in een glas water’ en ‘gearticuleerde afgunst’. Ook deelde ze op Twitter sneren uit van een bedenkelijk niveau. ‘Lultrut, ik heb je nooit vertrouwd, ga een goed boek schrijven’, beet ze Volkskrant-columnist Harriet Duurvoort toe.

Tegemoetkoming critici

De Nederlandse Taalunie besloot zich vrijdag afzijdig te houden. De organisator meende dat de uitlatingen geen gevolgen zouden hebben voor de letterenprijs. Nu komt de Taalunie de critici alsnog tegemoet. De Surinaamse auteur krijgt geen feestelijke uitreiking door de Belgische koning. De prijs mag ze wel behouden, aangezien die is uitgereikt vanwege haar literaire prestaties.

Roemer reageert op Facebook opgelucht op de afgelasting en spreekt van een ‘een pak van mijn hart’. Er zou gedreigd zijn met protestacties tijdens de uitreiking. ‘Wat een gedoe om wat geld en een feestje bij een koning. Ben blij dat die ellende niet meer in het verschiet ligt.’

Sinds 1956 zijn er 23 auteurs die de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren hebben gewonnen. Slechts één keer eerder werd de prijs niet uitgereikt. Jeroen Brouwers weigerde de prijs in 2007, volgens hem stond het bijbehorende geldbedrag van 16 duizend euro niet in verhouding met het prestige van de prijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden