Feestelijke no-nonsense bloemkool-paprika salade

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag een fleurige bloemkool-paprikasalade voor 4 personen.

null Beeld .
Beeld .

Ze staat stralend op het omslag, en terecht. Karin Luiten, 'van Koken met Karin', zoals ze zich immer voorstelt, ontworstelt zich aan haar girl-next-doorimago. Dat valt nog niet mee. Zeker als no-nonsense je culinair belangrijkste karaktertrek is en je je jarenlang profileert als de antipakjes-en-zakjeskoningin van Nederland. Het lastigste was wellicht het afstand doen van de leuke tekeningetjes die ze voor haar website en boeken maakte. Die gaven sommige uitgaven het uiterlijk van een kinderkookboek. Dat is allemaal voorbij.

De vrolijke tafel - feestrecepten voor elke dag (Nieuw Amsterdam, 24,99 euro) is een kloek boek zonder illustraties, maar met prachtige fotografie van Harold Pereira, waarin behalve de gerechten, La Luiten zelf ook glamoureus in beeld komt. Maar daar komt u niet voor. U wilt iets weten over dat boek. Mooi. Dat is een uitstekende investering. Luiten is meticuleus als het gaat om receptuur en maakbaarheid. Alles klopt, alles is sukkelproof opgeschreven.

En er is zo veel! Ingedeeld in hoofdstukken als 'verjaardag', 'Franse lunch' en 'currynight' tel ik zeker 120 recepten, genoteerd voor vier personen, maar bedoeld om middels vermenigvuldiging uitgebreid te worden naar aantallen van feestelijke omvang. Ook voor Kerst kunt u er terecht. O, en veel, weldadig veel groente. Kijk maar hier.

undefined

Ingrediënten

1 bloemkool, in kleine roosjes
1 eetl. ras el hanout (Marokkaanse winkel)
scheut olijfolie
1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene of gele courgette
handje kerstomaatjes
2 eetl. geschaafde amandelen

Dressing
handje platte peterselie
1 teen knoflook
100 ml Turkse yoghurt
sap van 1 citroen
2 eetl. olijfolie extra vergine

Bereiden

Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel de heel kleine bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel ze met ras el hanout, zout en een ferme scheut olijfolie. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schuif de bloemkool wat opzij en leg de paprika's met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Rooster 20 tot 30 minuten tot alles licht is geblakerd. Laat de paprika's een kwartiertje rusten in een plastic zak, daarna kunt u de schil er gemakkelijk aftrekken. Scheur ze in repen.

Snijd, terwijl de groente in de oven staat, de courgette in plakjes en bak ze om en om in de grillpan tot ze donkere streepjes krijgen. Snijd de kerstomaatjes doormidden. Rooster alvast het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin; dat gaat het best in een koekenpan die u met een keukenpapiertje heeft ingevet met wat olie. Verdeel alle groenten over een grote schaal.

Maak de dressing: hak de peterselie fijn, haal de knoflook door de knijper. Klop van de ingrediënten, plus wat zout en peper, een vrij dunne dressing. Giet in strepen over de groentensalade. Garneer met de amandelen.

volkskeuken@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden