Feestelijk opblazen flats toch niet zo'n goed idee

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

ABERDEEN - Hoe overtref je Danny Boyles openingsceremonie bij de Olympische Spelen van Londen? De organisatie van de aanstaande Gemenebestspelen en het gemeentebestuur van Glasgow dachten het antwoord te hebben gevonden: het opblazen van vijf torenflats. Niet iedereen bleek gecharmeerd te zijn van deze manier van stadsvernieuwing. Het is plan is inmiddels gesneuveld.

De acht zogeheten Red Road Flats in het noordoosten van Glasgow zijn nooit populair geweest. In de eerste jaren na de oplevering in 1966 was het nog wel wat voor de 4.700 bewoners, maar in de jaren zeventig ging het ten gevolge van criminaliteit en verwaarlozing snel bergafwaarts met de leefbaarheid in de 31 verdiepingen tellende gebouwen. Gezinnen trokken weg en vanaf de jaren tachtig namen studenten, rugzaktoeristen en asielzoekers er hun intrek. Het mini-Manhattan dook steeds vaker op in de populaire cultuur, zoals in de politieserie Taggart en de prijswinnende speelfilm Red Road.

Afbraak was onvermijdelijk. Twee van de acht flats zijn inmiddels met de grond gelijkgemaakt en voor de rest stond in de avond op 28 juli een Big Bang gepland waar de leden van Duitse popgroep Einstürzende Neubauten van zouden opkijken. Voor Glasgow 2014 was het weer eens wat anders dan een geldverslindende vuurwerkshow en de gemeente zag het als een gelegenheid om de wereld te laten zien dat de oude havenstad zichzelf aan het heruitvinden is. Het leek, kortom, een perfecte manier om het nuttige met het aangename te combineren.

Protesten lieten niet lang op zich wachten. Het voornaamste tegenargument luidde dat het onfatsoenlijk is jegens de voormalige bewoners en wijlen architect Sam Bunton. Diens zoon liet Channel 4 weten dat de gemeente 'respectloos' is. Ook werd het al onaardig gezien tegenover de asielzoekers in de enige Red Road Flat die zal blijven staan. Een socialistisch lid van het Schotse parlement zamelde 17.000 handtekeningen in. Uiteindelijk besloten de autoriteiten af te zien van het spektakelstuk. Het excuus luidde dat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden