'Feest werd ons door de strot geduwd'

Het Waagplein is het mooiste plein van Alkmaar. Daar moest, vond burgemeester R. Bandell, de huldiging plaats vinden van de plaatselijke voetbalclub AZ, de kampioen van de eerste divisie....

Van onze verslaggever

Weert Schenk

ALKMAAR

Het kampioenfeest op het Waagplein, waar zevenduizend mensen op af kwamen, ontaardde zondagnacht in rellen. Etalageramen werden ingegooid, winkels geplunderd en politiemensen met stenen bekogeld. Ook de voorruit van een ambulance die een gewonde afvoerde, werd ingegooid. Een aantal agenten raakte zo in het nauw dat er waarschuwingsschoten moesten worden gelost.

Op beschuldiging van diefstal, openlijke geweldpleging en vernielingen arresteerde de politie 21 relschoppers. Hun leeftijd varieert van 15 tot 25 jaar. Er zitten nog vijf verdachten vast. Op basis van het politie-onderzoek worden meer arrestaties verwacht. Zestien mensen, onder wie vier ME'ers, raakten licht gewond.

Achteraf heeft burgemeester Bandell nog niet het idee dat het feest beter elders had kunnen worden georganiseerd. Omdat AZ moest uitspelen in Den Haag en zich geen rivaliserende supporters in de stad zouden bevinden, dacht hij niet dat het feest uit de hand zou lopen. Om zijn gelijk te onderstrepen, wijst hij erop dat driehonderd jongeren pas lastig werden toen de festiviteiten allang waren afgelopen en de meeste AZ-fans thuis zaten.

De op het plein achtergebleven AZ-aanhangers hadden enkele brandjes gesticht. AZ-fans Danny en Maurice zeggen dat de politie agressie uitlokte door meteen met de lange lat in te slaan op de mensen rond de 'vreugdevuurtjes'. 'Nou ja, het was natuurlijk niet goed dat er fietsen op de brandstapel werden gegooid.'

De 45 ME'ers in uniform met platte pet lieten, zegt de politiewoordvoerder, juist de brandjes ongemoeid, ook toen die groter werden en er geparkeerde fietsen op de hoop gingen. Pas toen er een vechtpartijtje uitbrak en ergens een etalageraam sneuvelde, werd besloten in te grijpen.

De supporters keerden zich massaal tegen de ME'ers en bekogelden hen met stenen. De vier grote etalageruiten van kinderkledingzaak Oilily gingen aan diggelen. Om plundering te voorkomen, stelden twintig agenten zich voor de gevel op, maar konden geen standhouden. Een van hen loste waarschuwingsschoten om de relschoppers weg te jagen.

'Het was daar een gekkenhuis', zegt een ooggetuige, 'de supporters gooiden met stenen en houten palen die ze uit de grond trokken.' Buurtbewoonster W. Visser was heel bang: 'Als de politie al moet vluchten. . .' De agenten hadden zich teruggetrokken om een half uur later, gehergroepeerd en in ME-tenue, te beginnen met het schoonvegen van het plein.

Bandell legt de oorzaak van de rellen bij het klimaat van stevig drinken, dat in Noord-Holland heerst, in combinatie met drugsgebruik. De burgemeester zegt met de horeca grondig te willen praten over het drankgebruik buiten de cafés, omdat Alkmaar een drankverbod op de openbare weg kent.

Het verwijt van Bandell valt verkeerd bij de horeca op het Waagplein. De café-eigenaren hadden moeilijkheden verwacht en wilden daarom het feest niet voor de deur. 'Nu krijgen wij de schuld', zeggen barkeepers, 'het Waagplein is nota bene leeg geveegd door de portiers en de pleinwacht van de cafés. Die jongens durven ten minste te slaan, daar hebben relschoppers respect voor.'

Eigenaar P. Visser van Grandcafé Henry's, die namens de horeca in het Overleg Veilig Alkmaar zit, stoort zich aan de uitlatingen van Bandell. 'Het feest is ons opgedrongen. Afgelopen woensdag werd het ons door de strot geduwd. Een jaar lang zien ze aankomen dat AZ kampioen wordt, en drie dagen dagen tevoren gaan ze pas wat organiseren.'

Toen AZ twee jaar geleden ook kampioen werd, zegt Visser, waren er ook relletjes op het plein. 'Het was vragen om problemen om de ploeg hier weer te huldigen. Maar ja, politie en overheid leggen de regels op. Ze hadden een voorbeeld moeten nemen aan Amsterdam. Ajax werd vorige week gehuldigd op het oude veld in De Meer. Het ging probleemloos.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden