Nieuws

Feest van Vindicat eindigt in vernielingen van stadsbussen

Nauwelijks weer in genade aangenomen door Groningse onderwijsinstellingen, laat studentenvereniging Vindicat zich opnieuw van haar slechtste kant zien. Na een feestje bij een Gronings meer ontstonden vrijdagavond opstootjes en zijn stadsbussen vernield.

Buitenkant van de studentenvereniging Vindicat in de stad Groningen. Beeld ANP
Buitenkant van de studentenvereniging Vindicat in de stad Groningen.Beeld ANP

Dat bevestigde de Groningse politie zaterdag na berichtgeving van lokale media. Het feestje bij het Zilvermeer, net buiten de stad Groningen, was van tevoren aangekondigd bij de gemeente en was om 23 uur afgelopen. Busmaatschappij Qbuzz had in de reguliere dienstverlening extra bussen ingezet om de studenten terug naar de stad te vervoeren, maar de buschauffeurs zagen bij aankomst dat er meer studenten waren dan verwacht.

‘Er waren door de organisatie zevenhonderd mensen aangekondigd’, zegt een woordvoerder van de busmaatschappij. ‘Het is moeilijk te zeggen hoeveel er precies op locatie waren, maar het waren er veel en veel meer. Het feest was net afgelopen, dus die kwamen allemaal tegelijk naar de bus toe.’

Luchtkranen

Toen duidelijk werd dat niet iedereen (direct) mee kon, ontstond volgens Qbuzz en de politie een grimmige sfeer, met opstootjes en vernielingen tot gevolg. Volgens het Dagblad van het Noorden werden met noodhamers de ramen van drie bussen ingetikt en zijn er stinkbommen gegooid, maar de busmaatschappij ontkent dit. Wel zijn er door de studenten luchtkranen bij de deuren losgedraaid, waardoor de bus niet verder kon. In de bussen zou stevig zijn gedronken en gerookt.

De Mobiele Eenheid (ME) kwam ter plaatse, maar hoefde uiteindelijk niet in te grijpen. De ME was al op de been vanwege de voetbalwedstrijd Groningen-Twente vrijdagavond. Geen van de studenten is aangehouden.

De dienstregeling van Qbuzz is op verzoek van de politie stopgezet, waardoor een deel van de studenten zich genoodzaakt voelde over de busbaan en de ringweg terug te lopen naar de stad. De politie is met de studenten meegelopen om problemen en onveilige verkeerssituaties te voorkomen.

Slecht weer

Vindicat-rector Sanne Veken bevestigde zaterdag dat het feestje vrijdagavond door de vereniging georganiseerd was. ‘Ik heb de berichten ook gezien en ik neem het zeer serieus. Dergelijke gedragingen zijn nooit goed te praten.’ Veken wilde niet bevestigen of ontkennen dat bij het feestje veel meer studenten waren dan vooraf gemeld was. Ze wilde aanvankelijk niet ingaan op de specifieke aantijgingen, omdat ze naar eigen zeggen ‘de gehele feiten’ nog niet kende.

Later op de dag bracht Vindicat een verklaring naar buiten waarin de vereniging zegt ‘zeer geschrokken’ te zijn. ‘Het spreekt vanzelf dat Vindicat iedere vorm van vernieling en geweldpleging ten zeerste afkeurt. Dit geldt binnen de muren van onze sociëteit, maar uiteraard ook daarbuiten.’

Genade

Er valt Vindicat weinig te verwijten, vindt Vindicat. ‘Voor zover we het nu kunnen overzien, zijn de vergunningen voor het feest in orde geweest, was er op de feestlocatie voldoende beveiliging en zijn de juiste procedures gevolgd.’ Dat het toch zo uit de klauwen liep, is volgens de studentenvereniging te wijten aan het slechte weer. ‘Daardoor wilden veel meer feestgangers met de bus huiswaarts keren dan vooraf was voorzien.’

Vindicat, met 2.400 leden de grootste studentenvereniging van Groningen, heeft een bedenkelijke reputatie in de stad. Eind vorig jaar raakte de vereniging haar accreditatie en financiering kwijt na meerdere feestjes in coronatijd waarbij de politie moest ingrijpen. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen moest de cultuur binnen de vereniging veranderen. Afgelopen zomer nam de universiteit samen met de Hanzehogeschool Vindicat weer in genade aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden