Feest van de Democratie: maar wie wil de provincie nog?

AMSTERDAM - Wie zegt dat provinciale politiek saai is? Vanavond draait het in een bomvolle Melkweg in Amsterdam om de verkiezingen van morgen. Alle politieke 'talking heads' zijn aanwezig, net als VK.nl

23.16 uur: Steeds meer mensen verruilen de Melkweg voor de koude Amsterdamse nacht. Binnen gaat het nog even verder, maar de avond loopt duidelijk ten einde.

22.41 uur:
In de zaal Statenleden die vragen beantwoorden. Er wordt nog maar eens een dooddoener gebruikt, in reactie op de peiling van Nieuwsuur (gedaan door Synovate), waarbij de coalitie 34 zetels zou halen in de Eerste Kamer - dus minder dan de helft. 'De echte peiling is morgen, bij de verkiezingen.'

22.33 uur:
Oud-minister Bert Koenders (PvdA) heeft zo zijn bedenkingen bij de provincie. 'Het is een groot probleem dat mensen niet weten wie een lijsttrekker is. Misschien kan er best een bestuurslaag tussenuit. Dat is niet aan mij. Dat is aan een bestuurskundige.'

22.23 uur:
Onderonsje tussen Bosma (PVV) en Van der Ham (D66). Wat zullen ze bespreken?

22.20 uur:
Vraag aan een Provinciaal Statenlid: wat doet u concreet? Antwoord: 'Nou, om te beginnen hebben we een structuurvisie geschreven.'

22.10 uur:
Maarten van Rossem vergelijkt de provincie met de strippenkaart. 'Waarom iets afschaffen als het goed werkt?' Meer van Rossem in dit filmpje.

21.52 uur:
We hebben een provinciefan. Voorzitter Lilianne van de PvdA komt uit Limburg en van haar mogen ze blijven. 'Hoe meer democratie hoe beter.'

21.37 uur:
Rondje Rutte beoordelen met Huffnagel (VVD), Van Tongeren (GroenLinks) en Ploumen (PvdA). Links zoekt toenadering tot rechts, maar Huffnagel moet daar niets van weten. Ploumen heeft een compliment voor Rutte. Hij is heel open en in voor nieuwe dingen. Nu nog echt contact met de oppositie, zo wenst de PvdA.

21.34:
Op naar college van Maurice de Hond. Hij vertelt waarom we de Provinciale Staten wel af kunnen schaffen. Gewoon de Eerste Kamer rechtstreeks kiezen?

21.23 uur:
Martin Bosma van de PVV loopt glunderend rond. Met een aktetas, dat dan weer wel. Hij lijkt zeker te zijn van de aanstaande overwinning.

21.14 uur:
Inmiddels wordt er op tv druk gedebatteerd. Wij bloggen mee.

20.51 uur:
Heeft de provincie dan helemaal geen vrienden meer over. Ook Boris van der Ham van D66 gelooft in het einde van de provincie. Hij legt het zelf uit.

20.39 uur:
Wilders over zijn leven: 'dat wens je je ergste vijand niet toe. Nooit privacy, geen vrijheid.'

20.36 uur
: Wanneer de zaal zelf vragen aan Wilders mag stellen blijkt dat toch een beetje spannend. Opeens zijn de grachtengordelbewoners aan het aarzelen. Uiteindelijk komen de vragen los. Ze gaan van Libië tot Schotse hooglanders in Gelderland.

20.20 uur:
Geert Wilders heeft de BKB Campagne Award gewonnen, en komt hem tot verbazing van de zaal zelf ophalen. 'Nooit gedacht dat ik nog eens op de grachtengordel zou komen.'

Liesbeth van Tongeren, intussen: 'Ik ben even naar buiten gevlucht.'

20.10 uur:
In volle gang: de uitreiking van de BKB Campagne Award voor de beste campagne op weg naar de verkiezingen van morgen. In de jury (onder anderen): Jack de Vries (politiek strateeg en oud-CDA-staatssecretaris van Defensie) en Kay van der Linde (persstrateeg en spindoctor).

20.00 uur:
Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks heeft ook al geen medelijden met de provincie. Die kan best verdwijnen. 'Maar niet hakken met de botte bijl, dan krijg je alleen maar hakken in het zand'. Kijk hier het filmpje.

19.55 uur:
Erik Jurgens, in het gesprek met Joris Luyendijk: 'Ik zou ervoor zijn om de Eerste Kamer af te schaffen, en de leden ervan te vervangen door Europarlementariërs. Het is vreemd dat er zo weinig aandacht is over wat in Brussel al lang voor ons is besloten.

19.40 uur
Campagnemedewerkers van GroenLinks voor de deur: 'Ze stemmen allemaal op GroenLinks, zeggen ze als ze naar binnen lopen.

19.23 uur
De eerste goede quote is binnen. 'Schaf die Tweede Kamer toch af. Dat zegt Erik Jurgens, oud-senator voor de PvdA. In een vraaggesprek met Joris Luyendijk stelt hij dat de Tweede Kamer er alleen maar politieke wetten doorheen jast, die van een vaak erbarmelijke kwaliteit zijn. Ook vindt hij dat een regering wel kan inpakken wanneer het de meerderheid in de Staten-Generaal verliest.

19.17 uur
Het begint al aardig vol te stromen. Maarten van Rossem komt net binnengelopen. Stemmig zwart gekleed en met baard van vijf dagen.

Centrale vraag vanavond: doet die provincie er nog wel toe? In de campagne draait het alleen maar om die meerderheid in de senaat. Je zou soms bijna denken dat die provincie overbodig is. Wie zoeken het uit.

Lees daarom de updates, het liveblog van het grote NOS-verkiezingsdebat en kijk de filmpjes die we maken. Vanaf 19.00 uur begint het. Dit is de laatste zenuwachtige avond om stemmen te winnen. Landelijke én provinciale politici zijn zenuwachtig en twitteren erop los.

Alvast in de stemming komen en kijken wat je mist. Hier is het programma.

Lees hieronder wat Kamerleden te vertellen hebben:

Jan Schinkelshoek (links), oud-CDA-Kamerlid, en Maurice de Hond, opiniepelier, tijdens een gesprek over het wel of niet laten voortbestaan van de provincie als bestuurlijke laag. © anp
Geert Wilders beantwoordt vragen vanuit de zaal. © de Volkskrant
Journalist Joris Luyendijk (rechts) in gesprek met Erik Jurgens, oud-senator en oud-Kamerlid voor de PvdA. © Volkskrant
Journalist Joris Luyendijk, tijdens zijn gesprek met oud-PvdA-senator Erik Jurgens.
Een van de posterwanden in de Melkweg. © de Volkskrant
Een van de posterwanden in de Melkweg. © de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden