Feest in de Schouwburg, voor Tante Lien

Maandagavond vierde Wieteke van Dort (70) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag haar 50-jarig jubileum als actrice. Vrienden en oud-collega's traden op; van Anneke Grönloh en Willem Nijholt tot Edwin Rutten.


Van Dort - op de grote foto rechts tijdens de schmink - brak in de jaren zestig en zeventig door als actrice in kinderseries als Oebele en Destratemakeropzeeshow. Zij werd vooral bekend als Tante Lien in The Late Late Lien Show. Achter de coulissen in Den Haag blikken de aanwezigen, net van het podium, terug op haar loopbaan. 1 Acteur Willem Nijholt (78) is een oude kameraad in de carrière van Van Dort. De twee speelden samen in onder meer Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en The Late Late Lien Show. Nijholt: 'Wieteke is door de zon gestoofd; warm, wijs en aardig. Ik ken haar sinds 1968 en het is altijd zo leuk geweest. Wij zijn als klappers in de wind, die gaan tjok-tjok, rammelen. Het klikt.' 2 Aart Staartjes (75) speelde samen met Van Dort en Joost Prinsen in Destratemakeropzeeshow en Het Klokhuis. Staartjes: 'We maakten hele opruiende kindertelevisie, vol met vieze grappen. Dat zou niet meer kunnen. De twintig jaar dat we samen hebben gewerkt, waren gouden jaren. ' 3 Bill van Dijk (65) nam samen met Van Dort kinderliedjes op: 'Ze is heel lief en oprecht. Soms denk je in dit vak vrienden te hebben, maar zit er een tweede agenda achter. Ik heb in al die jaren misschien acht echte vrienden gemaakt en Wieteke staat heel hoog op dat lijstje.' 4 Ook zangeres Sandra Reemer (62) was te zien in The Late Late Lien Show: 'Dit is één grote reünie. Wieteke is echt de spin in het web van deze groep, het is zo knap dat ze iedereen weer bij elkaar krijgt voor zo'n avond.' 5 Mede-Hagenaar Karel de Rooij (66), bekend van het duo Mini en Maxi: 'Wieteke is een multi-talent. Die gaat nog lang niet met pensioen.' 6 Blue Diamonds-zanger Riem de Wolff (70) zong regelmatig in The Late Late Lien Show: 'Wietekes hoogtepunt moet nog komen, ze is nog zo goed bezig. Het zit absoluut nog in haar.' 7 Schrijfster Yvonne Keuls (81) nam met Van Dort de documentaire Het land van mijn Moeder op, over Indonesië. 'Ik ben met haar en Willem Nijholt op reis gegaan, om onze wortels op te graven. We hebben zo veel lol gehad. Ik ken haar nu zo'n vijftig jaar, een vriendin voor het leven.' 8 Acteur Edwin Rutten (70) werkte samen met Van Dort in Het Klokhuis: 'Wieteke maakte altijd foto's van mensen als we ergens aan werkten. Dat is zo ontzettend leuk om terug te kijken. Ja, ze weet mensen te binden.'


Dag luitjes thuis


De meeste bekendheid verwierf Wieteke van Dort tussen 1979 en 1988 als de goedgeluimde Tante Lien, een dame van Indische afkomst. In het programma The Late Late Lien Show werden herinneringen opgehaald aan Nederlands-Indië aan de hand van sketches, liedjes en anekdotes. Hoewel er slechts elf afleveringen op televisie kwamen, is het personage nog steeds te zien in het theater.


2


1


4


6


7


5


8


3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden