Feelgoodsausje van Ismail Ilgun smaakt soms iets te zoet

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: de verfrissende eerlijkheid van treitervlogger Ismail Ilgun en de 'speculage' van de NOS.

Jean-Pierre Geelen en Haro Kraak
Ismail Ilgun in een van zijn hoodvlogs Beeld YouTube
Ismail Ilgun in een van zijn hoodvlogsBeeld YouTube

Top

Deze week kwam de tweede aflevering online van Achter Buurten, de AD-videoreeks van voormalig treitervlogger Ismail Ilgun. Bij de lancering eind april kostte de serie de krant binnen een paar dagen zeventig opzeggingen.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis bleef achter zijn nieuwe aanwinst staan. Iedereen verdient een tweede kans, vond hij. Fijn, maar potsierlijk detail: zelf had hij ook weleens een stuiterbal gejat.

Ilgun bezoekt de beruchte Kolenkitbuurt in Amsterdam-West in zijn nieuwe filmpje van 20 minuten. Hij spreekt met Rachid, die kinderen uit de wijk leert rappen, waarvan eentje, een jongetje in Manchester United-trainingspak, een serieus goede flow heeft: '100 procent halal, ik ga niet naar Maccie, en dat maakt me happy.'

Het feelgoodsausje smaakt soms iets te zoet, maar er is gelukkig ook ruimte voor kritiek. Een excentrieke kunstenaar met de bijzondere bijnaam 'Broodje' vertelt over hoe hij is weggetreiterd uit Bos & Lommer, omdat 'de mede-Nederlanders geen andere soorten mensen accepteren'.

Dan volgt de eerlijke repliek van Ilgun: 'Als ik een meneer als u zag en mijn vriend schreeuwde wat, zou het heel makkelijk zijn om daarin mee te gaan.'

Het filmpje is inmiddels 130 duizend keer bekeken. Als daardoor één hangjongere zich bedenkt de volgende keer dat hij iemand naroept, is dat die zeventig opzeggingen waard.

Haro Kraak

Flop

Triest, maar onuitroeibaar gegeven: met het persalarm over verdwenen kinderen slaat ook de bullshitradar harder uit. Verhoogde waakzaamheid dus, na het droeve nieuws over de vermoorde Romy en Savannah. In de categorie 'Bizar' viel maandag het NOS-Journaal op. De invoelende reportages, Pauline Broekema bij een schoolplein waar de bloemen lagen: het zijn vaste riten in de dramaverslaggeving.

Presentator Rob Trip van het NOS Journaal Beeld anp
Presentator Rob Trip van het NOS JournaalBeeld anp

Intrigerender was de opening van Rob Trip: 'Grote overeenkomsten: twee meisjes van 14, die allebei worden vermist in dezelfde omgeving, en die allebei dood worden teruggevonden.' Wat hij maar suggereren wilde: 'Hebben deze twee zaken met elkaar te maken?' Daar was politiewoordvoerder Bernhard Jens al: 'Nee, dat zou iedereen denken, en dat is hartstikke logisch, maar uit onderzoek blijkt helemaal niet dat deze zaken met elkaar te maken hebben.'

Nee, want er waren al twee tieners opgepakt. De NOS stelde dus een vraag waarop het ontkennende antwoord al bekend was. Waar de feiten schaars zijn, ontstaat de voedingsbodem voor de 'speculage': een mengsel van vrijelijk verzonnen vragen en veronderstellingen, desgewenst ontkracht door een deskundige van dienst. Roddelbladen vullen er al decennia hun kolommen mee. 'Is Patricia Paay (68) zwanger?' Antwoord: natuurlijk niet. Morgen in het NOS Journaal? Antwoord: zou zomaar kunnen.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden