Fed verlaagt rente met kwart procentpunt

De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft gisteren voor het eerst in drie jaar de rente verlaagd. Het belangrijkste geldmarkttarief ging een kwart procent naar beneden tot 5,75 procent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De beurs van New York reageerde wild-enthousiast. De Dow-Jonesindex, die de laatste maanden toch al van geen stoppen weet als het om nieuwe hoogtepunten gaat, maakte een sprong van 48 punten. De Dow sloot op 4664, opnieuw een record. De dollar daarentegen moest, zij het beperkt, terrein prijsgeven.

Voorzitter Alan Greenspan van de Fed lichtte het besluit toe in een summiere verklaring: 'Als gevolg van het strakke monetaire beleid in 1994, is de inflatiedruk zo ver weggevallen dat er nu ruimte bestaat voor een kleine aanpassing in de monetaire voorwaarden.'

Daarmee prees hij zijn eigen beleid, omdat de Fed tussen februari 1994 en februari van dit jaar maar liefst zeven maal de rente heeft verhoogd om de economie voor oververhitting te behoeden. Daarbij ging de federal funds rate, het tarief dat gisteren verlaagd is en dat door banken wordt gebruikt als basis voor onderlinge korte-termijnleningen, omhoog van 3 tot 6 procent.

De maatregel kwam niet onverwacht, omdat er steeds meer tekenen zijn dat het strak-geldbeleid van de Fed leidt tot een al te grote afkoeling van de economie. De zogenaamde index of leading indicators, de belangrijkste barometer van de conjunctuur, zakte in mei, voor de vierde opeenvolgende maand, verder weg. Drie opeenvolgende dalingen worden meestal geïnterpreteerd als een signaal voor een naderende recessie.

Analisten verwachten in de komende maanden nog verdere renteverlagingen. Het disconto, het tarief dat de Fed hanteert bij leningen aan commerciële banken, bleef ongewijzigd op 5,25 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden