Fed draait geldkraan economie VS weer een stukje verder dicht

De Federal Reserve (Fed) bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie verder af. Dat werd woensdag duidelijk na afloop van de beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

AMSTERDAM - Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt wordt, zoals verwacht, met 10 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) ingeperkt tot 55 miljard dollar. Die aankopen dienen ter ondersteuning van de groei van de Amerikaanse economie. Algemeen wordt verwacht dat de Fed die stimulans dit jaar geheel wil afbouwen. De Fed hield het belangrijkste rentetarief, onveranderd op 0 tot 0,25 procent. Ook dat was voorzien.


De nieuwe Fed-president Janet Yellen, die begin februari Ben Bernanke is opgevolgd, zet daarmee het beleid van haar voorganger voort. Wel geeft Yellen een nieuwe invulling aan het beleid door de directe koppeling aan de werkloosheid los te laten. In de eerste vergadering onder Yellen werd wel besloten om de bepaling te laten varen dat de rente kan worden verhoogd als de werkloosheid is gedaald tot 6,5 procent. De werkloosheid is al bijna tot dat peil gezakt en de meeste centrale bankiers gaan ervan uit dat de rente volgend jaar oploopt.


De Fed liet eerder weten dat de rente nog lange tijd heel laag zou blijven, ook als de werkloosheid onder 6,5 procent zou komen. Gisteravond werd gemeld dat de rente waarschijnlijk laag blijft, ook als de werkloosheid en inflatie weer tot normale niveaus zijn teruggekeerd. Hier werd echter geen concreet doel aan gekoppeld.


Als de afbouw van het steunbeleid in het huidige tempo wordt doorgezet kan het programma in het najaar worden afgesloten, maakte Yellen duidelijk. Een eerste renteverhoging laat volgens haar vervolgens nog 'geruime' tijd op zich wachten. 'Een maand of zes of iets van die orde', verduidelijkte ze.


Uit de voorspellingen van de centrale bankiers blijkt dat zij in doorsnee uitgaan van een rente van 1 procent in december 2015. Eerdere ramingen kwamen nog uit op 0,75 procent.


Yellen zei in haar toelichting ook dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog onvoldoende is hersteld van de economische crisis. Zo is de werkloosheid mede gedaald doordat werkzoekenden zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. De groei van de economie is volgens haar in de eerste maanden van dit jaar vooral geremd door het zeer koude winterweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden