Fed draait geldkraan beetje dicht

De Fed gaat minder geld pompen in de Amerikaanse economie, maar de financiële steun zal vermoedelijk tot in 2015, en mogelijk zelfs tot in 2016 doorgaan.

AMSTERDAM - De Federal Reserve gaat vanaf januari maandelijks 10 miljard dollar (7,2 miljard euro) minder in de Amerikaanse economie pompen. Dit heeft de Fed woensdag bekendgemaakt. Een concreet besluit over de afbouw van de monetaire stimulering werd nog niet verwacht.


In plaats van 85 miljard dollar zal de Fed maandelijks nog voor 75 miljard dollar aan staats- en hypotheekobligaties opkopen. Dit betekent dat de banken minder liquiditeiten krijgen toegestopt; geld dat zij voor kredieten en woninghypotheken beschikbaar kunnen stellen.


De daling van de werkloosheid van 7,4 naar 7 procent, het aantrekken van de economische groei tot 3,6 procent op jaarbasis en de overeenstemming binnen het Congres over de verhoging van het schuldenplafond en de begroting zijn aanleiding voor de Fed om de geldkraan minder ver open te draaien.


Fed-voorzitter Ben Bernanke zei dat de werkloosheid met 7 procent nog steeds veel hoger is dan de Fed beoogt. 'Daarom is er geen reden om helemaal te stoppen met het opkoopprogramma.' De Fed zal doorgaan met de stimulering 'ver voorbij' het moment dat de werkloosheid lager is dan 6,5 procent. Dat is wellicht in 2015 en mogelijk pas in 2016, hetgeen erop duidt dat de Fed ruim de tijd zal nemen om het programma helemaal af te bouwen. De steun begon in 2009.


'Het economisch herstel is niet afgerond. Als de groei om de een of andere reden vertraagt, kunnen we ook enkele maanden stoppen met het verlagen van de steun', aldus Bernanke. 'Als het echter sneller gaat, dan kunnen we de afbouw versnellen.' Voorlopig gaat de Fed ervan uit dat de Amerikaanse economie in 2014 met 3,2 groeit.


In september was al rekening gehouden met een begin van de afbouw van de steun, maar toen deed de Fed juist niet wat de financiële markten wilden. Nu dachten analisten dat de Fed het besluit over de vermindering van de steun pas in het nieuwe jaar zou nemen. Reden zou zijn dat de liquiditeit op de financiële markten aan het einde van het jaar lager is, waardoor een dergelijk besluit tot heftige koersbewegingen op de aandelen- en obligatiemarkten zou kunnen leiden.


Dow Jones sluit hoger

Maar die angst bleek ongegrond. De markten reageerden zelfs positief op het nieuws. De Dow Jones klom meteen 200 punten hoger tot boven de 16.000. Beleggers toonden zich opgelucht dat de kogel door de kerk is en dat het programma geleidelijk en in kleine stapjes wordt afgebouwd.


Het besluit voor afbouw of tapering van de monetaire steun werd door het bestuur van de Fed (het zogenoemde openmarktcomité) met 9 tegen 1 stemmen genomen. Alleen de gouverneur van de centrale bank van Boston stemde tegen. De Fed zal in januari voor 40 miljard in plaats van 45 miljard euro aan staatsobligaties van de banken opkopen en voor 35 miljard in plaats van 40 miljard aan staatsobligaties.


Het was vermoedelijk de laatste keer dat Bernanke de persconferentie leidde. Hij zal eind januari worden vervangen door Janet Yellen, de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de Fed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden