Fed-bankiers lijken niet uit op minder steun

Twee Amerikaanse centralebankpresidenten leken dinsdag de verwachting tegen te spreken dat de Fed nog voor het voorjaar over zal gaan tot het afbouwen van het steunprogramma voor de economie. Zij wezen op de lage inflatie en de onzekere economische situatie.

Beeld anp

President van de centrale bank van Atlanta, Dennis Lockhart, liet weten dat wat hem betreft de inflatie dichter bij de 2 procent zou moeten komen, voordat er sprake kan zijn van het afbouwen van het steunprogramma, waarbij de Fed maandelijks voor 85 miljard dollar aan schuldpapier koopt. De inflatie in de VS ligt momenteel rond de 1,2 procent. 'Ik zou graag nog wat meer beweging naar het streefcijfer van 2 procent willen zien', aldus Lockhart.

Zijn collega uit Minneapolis Narayana Kocherlakota zei zich te verbazen over de speculatie in de markt over de steunafbouw. Volgens hem moet de Fed zeker doorgaan met de stimulering en de economie zo nodig juist van meer steun voorzien. Het terugschroeven van het programma zou het prille herstel de nek om kunnen draaien, vooral wat betreft de arbeidsmarkt, aldus de bankier.

Lockhart noch Kocherlakota hebben momenteel stemrecht in de roterende Fed-commissie die beslist over het steunprogramma, maar praten wel met hun collega's mee. Voorzitter Richard Fisher van de centrale bank van Dallas merkte eerder op dinsdag op dat de steunmaatregelen van de Fed eindig zijn. 'De markten moeten in gedachten houden dat dit programma niet voor altijd door kan gaan', aldus Fisher.

Totdat politiek geruzie in Washington een gedeelte van de Amerikaanse overheid dwong tot een sluiting, de zogenoemde shutdown in oktober, verwachtten economen nog dat de Fed in oktober al een begin zou maken met het afbouwen van de economische steun. Maar door de langdurige shutdown, en doordat economische gegevens niet of te laat beschikbaar kwamen, deed de opvatting opgang dat de Fed op zijn vroegst in maart met de afbouw zou gaan beginnen. Recent ontstond er toch meer onzekerheid omdat de data over de Amerikaanse economie in november steeds beter leken te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden