Nieuws

FDP, SPD en Groenen gaan praten over vorming van Duitse ‘stoplichtcoalitie’

In Duitsland gaat de liberale FDP onderhandelen met de SPD en de Groenen om samen een regering te vormen. Hiermee ligt de weg open naar de vorming van een ‘stoplichtcoalitie’, genoemd naar de kleuren van de drie partijen.

FDP-voorzitter Christian Lindner na de persconferentie waarop hij aankondigde dat zijn partij met de SPD en de Groenen over een coalitie gaat onderhandelen. Beeld EPA
FDP-voorzitter Christian Lindner na de persconferentie waarop hij aankondigde dat zijn partij met de SPD en de Groenen over een coalitie gaat onderhandelen.Beeld EPA

De partijtop en parlementsleden van de FDP gaven maandag hun zegen voor het overleg. De SPD en de Groenen hadden eerder al ingestemd met onderhandelingen. De drie partijen, winnaars van de verkiezingen, waren de afgelopen tijd al met elkaar in gesprek om te kijken of ze samen een coalitieregering konden vormen. Dat overleg verliep goed.

De leden van de Groenen gingen zondag akkoord met de coalitiegesprekken, nadat de achterban van de SPD eveneens had ingestemd. Het overleg moet in de komende weken uitwijzen of met name de grote verschillen tussen de centrum-rechtse FDP en de linkse Groenen overbrugd kunnen worden. De FDP, die nu in de oppositie zit, regeerde in het verleden met zowel de SPD als de CDU/CSU.

De sociaaldemocratische SPD – die in september de grootste partij werd ten koste van bondskanselier Merkels CDU – en de Groenen hebben de FDP nodig om te kunnen regeren. Samen hebben de drie partijen een meerderheid in het 735 leden tellende parlement. Als ze het eens kunnen worden over de coalitie, krijgt Duitsland voor het eerst in decennia weer een regering bestaande uit meer dan twee partijen.

Verwacht wordt dat SPD-leider Olaf Scholz in dat geval Angela Merkel – die zestien jaar bondskanselier is geweest – zal opvolgen. Scholz is optimistisch over de coalitie-onderhandelingen. ‘Als de verdere samenwerking ook zo goed verloopt, dan geloof ik dat ons land een goede toekomst tegemoetgaat’, zei de beoogde bondskanselier, nadat hij en zijn twee collega’s akkoord waren gegaan met de onderhandelingen. De coalitie wil zich vooral gaan richten op klimaatbeleid en modernisering van de overheid en de industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden