nieuws

FD: privacywaakhond wil dat onderwijs en justitie afzien van gebruik Google-diensten

Nederlandse scholen, universiteiten en het ministerie van Justitie moeten afzien van het gebruik van de e-mail- en clouddiensten van Google. Dat advies geeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in twee vertrouwelijke rapporten, waar Het Financieele Dagblad over schrijft. Volgens AP voldoet Google niet aan de privacywetgeving.

Redactie
Leerlingen van basisschool De Schakel in Eibergen doen mee aan een experiment van het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma.  Beeld Marcel van den Bergh
Leerlingen van basisschool De Schakel in Eibergen doen mee aan een experiment van het Surfnet/Kennisnet Innovatieprogramma.Beeld Marcel van den Bergh

Het kabinet hoopt ondertussen dat scholen volgend jaar wel kunnen blijven werken met de diensten van Google, nadat het bedrijf heeft toegezegd dat het tekortkomingen met het verwerken van persoonlijke gegevens op korte termijn kan oplossen.

Dat melden ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob (beiden Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Het gebrek aan privacy ‘is ‘niet acceptabel', aldus de bewindspersonen.

Er heersen al langer zorgen over het gebruik van Google door scholen. Toch maken veel scholen en onderwijsinstellingen op dit moment gebruik van producten van het bedrijf. Daarom werd toezichthouder AP gevraagd om een advies uit te brengen. Daar kwam uit dat mede de verwerking van gegevens van leerlingen en studenten in systemen niet aan de privacywetgeving voldoet.

Onderwijsinstellingen zouden onvoldoende op de hoogte zijn hoe, waar, voor welk doel en met welke grondslag Google persoonlijke gegevens van hun leerlingen en studenten verwerkt. Het gebruik van de Google-diensten Gmail, Meet, Sheets, Docs en Classroom kan daarom ‘niet rechtmatig plaatsvinden’, citeert de krant uit de documenten.

Google liet maandag weten te hopen op een snelle oplossing voor de problemen. Daarmee zal het bedrijf ook aan de privacywet (AVG) voldoen, verwacht het kabinet. De ministers gaan er vanuit dat dit ‘voor de start van het schooljaar‘ is opgelost. Intussen kijken de IT-koepels voor het onderwijs ‘wat de gevolgen zijn wanneer Google de tekortkomingen niet tijdig heeft opgelost’.

‘Hoge risico's’

Begin maart schreven de demissionair ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) al aan de Tweede Kamer dat het gebruik van de software ‘privacyrisico’s’ kent. In dezelfde tijd liet demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) zich kritisch uit over de ‘hoge dataprotectierisico’s’ die het gebruik van bepaalde Google-applicaties met zich meebrengt.

Zijn ministerie overwoog met Google in zee te gaan. Na gesprekken met het techbedrijf bleken slechts twee van de tien geconstateerde risico’s te zijn verholpen.

Inhoud rapporten

Op de inhoud van de twee rapporten – een aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een aan het ministerie van Justitie en Veiligheid – wil een woordvoerder van de AP niet inhoudelijk ingaan. ‘Het gaat om onderzoek dat door de betreffende departementen zelf bij ons is aangevraagd. Zij kunnen nu met dit advies verder.’

Van een boete aan softwareleverancier Google is geen sprake; zij zijn als gegevensverwerker in dit geval geen eindverantwoordelijke. ‘Het gaat hier om een voorlopige raadpleging aan departementen’, aldus de woordvoerder. ‘Die organisaties zijn zelf verantwoordelijk om de privacy te waarborgen, ook als zij daar software voor nodig hebben.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden