NieuwsFraudewet

FD: Arbeidsinspectie deelde onterecht hoge boetes uit

Sinds de invoering van de fraudewet in 2013 heeft de Inspectie SZW stelselmatig en onterecht hoge boetes opgelegd. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Marieke de Ruiter
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën in gesprek met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire op het Plein, voorafgaand aan het debat over de zaak in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën in gesprek met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire op het Plein, voorafgaand aan het debat over de zaak in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo’n 20 duizend boetes uit van opgeteld ruim 200 miljoen euro. Volgens het jaarverslag over 2019 dat het FD heeft ingezien, moest de dienst over dat jaar 15 procent van de boetes (deels) terugbetalen nadat ondernemers succesvol bezwaar hadden gemaakt.

Volgens advocaten ligt het werkelijke aantal onterechte boetes nog veel hoger, maar konden niet alle gedupeerde ondernemers de juridische strijd aangaan omdat deze in sommige gevallen nog duurder uitviel dan boete zelf.

Het harde beleid van de arbeidsinspectie komt voort uit de Fraudewet van 2013 die als doel had de sanctiemogelijkheden aan te scherpen om de bestrijding van misbruik en fraude met uitkeringen te versterken. De strengere controles op kinderopvangtoeslag komen tevens voort uit deze wet. In het FD wordt dan ook de vergelijking gemaakt met de beruchte toeslagenaffaire.

Verder lezen

In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht weggezet als fraudeurs. ‘We kunnen als overheid uitgebreid erkennen dat we fouten hebben gemaakt', zei verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen daarover onlangs tegen de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden