FC

Deze week staat er veel over voetbal in uw krant. Zelfs dit stukje gaat erover. Maar dat is dan meteen de laatste keer, want ik hou er niet van....

U waarschijnlijk ook niet trouwens, want de kans is groot dat u helemaal niet uit Utrecht komt, dat u hier naartoe bent gekomen om iets te studeren. Verder is de kans minstens 50 procent dat u een vrouw bent en dan is het weer iets onwaarschijnlijker dat u iets met FC Utrecht hebt. Bovendien behoort u tot de meer dan gemiddeld opgeleiden. Cumulatief maakt dat de kans dat u van voetbal houdt bijna nul.

Gelukkig, dan zijn we onder mekaar.

Ik heb vriend die van de FC houdt, en hij heeft me vorige week eens meegenomen. 'Jij schrijft over Utrecht, dan moet je toch eens bij de FC geweest zijn', vond hij.

Om den brode heb ik een tijdje op de tribune gezeten, maar het was koud en de sfeer was rot.

Ze verloren. Van een ploeg waar ze niet van hadden moeten verliezen, geloof ik.

Twee plaatsen verderop zat een man maar te schreeuwen. Hij riep telkens de naam van een speler, en dan: 'Kankerlijer.'

Een eindje verderop zat een man met een soort luchttoeter, met een spuitbusje eraan.

Pep. Pp.

Telkens maar weer. Een ouderwets, treurigmakend geluid, dat doet denken aan landerige zondagmiddagen, waarop het vroeg donker wordt.

Ze speelden ook rot, die FC. Ze kunnen er niet veel van, heb ik begrepen.

Het valt me altijd weer op: de helft van de tijd wordt er ni¿et gevoetbald. Telkens maar weer dat fluitje, en dan een hoop gedoe met die scheidsrechter. En elke keer die bal maar weer over het lijntje, en dan moeten ze 'm er weer in gn. Ga handballen, denk ik dan.

Dat gedribbel en gehuppel, ook zoiets. Sport moet hard zijn. Boksen, dat is tenminste wat. Of rugby. Ook twintig kerels, maar die gaan er tenminste hard tegenaan, in plaats van die slappe balletdansers.

'Sissy ball', noemen ze ons voetbal in Amerika, en daar zit wel wat in. Verwende huppelaars. En veel te veel voorschriften ook.

Eigenlijk willen die 22 miljonairs mekaar op hun bek slaan, maar dat doen ze niet omdat ze allerlei regeltjes hebben afgesproken. Soms loopt het even uit de hand, en dan krijgt er eentje een tikkie en dan gaat hij liggen spartelen.

Eventjes werd het spannend. Opeens maakte een speler zich los uit de kluwen, hij kreeg de bal toegespeeld en rende ermee naar de kool.

W dat fluitje. 'Buitenspel', zei die vriend van me.

Buiten spel?

Speel door en schop dat ding erin.

Voetbal. Tweewintig keer niks. Gelukkig kost het ons Utrechters maar een paar miljoen euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden