FC Utrecht verveelt Ajax en toeschouwers

Bij toeval kreeg de volledig vrijgelaten Dirk Kuyt vlak voor tijd de bal op de schoen. De ruimte voor Ajax-doelman Grim wenkte, maar de lichtvoetige spits van FC Utrecht bleek zelfs op kortgesneden gras te kunnen verdwalen....

Het armzalige verweer van FC Utrecht moet Ajax deze middag meer hebben verbaasd dan zijn eigen wisselvalligheid. Nadat de Amsterdammers de 2-0 zege al in het eerste kwartier veilig hadden gesteld en vervolgens verzuimden de tegenstander met nog sprekender cijfers te kleineren, zakten ze na rust zo ver terug dat het publiek zich al gauw verveeld van de gebeurtenissen op het veld afkeerde.

Ronduit teleurstellend was het treffen tussen de twee ploegen die er een gewoonte van hebben gemaakt hun onderlinge botsingen te kruiden met temperament en emotie. Er was alle reden om naar het duel van gisteren uit te kijken, vooral omdat FC Utrecht al zeven wedstrijden achtereen ongeslagen was en de verwachting was dat het zelfvertrouwen van de ploeg zou afdruipen. Het tegendeel bleek het geval.

FC Utrecht lijdt onder de erfenis van zijn jongste verleden. Met tromgeroffel heeft de club jarenlang zijn torenhoge ambities uitgedragen, maar na de zoveelste teleurstellende uitkomst heeft FC Utrecht voor dit seizoen besloten het lawaai achterwege te laten en de weg naar de top op kousenvoeten te bewandelen. Het beleidsplan voor de komende vijf jaar heet: 'Praatjes vullen geen gaatjes.'

De spelers van Utrecht mogen dromen van Europees voetbal, erover spreken doen ze niet. 'We bekijken de situatie van week tot week en dan zien we aan het eind van de rit wel waar we staan', zei trainer Adelaar. Zo timide als dat klinkt, gedroeg zijn ploeg zich tegen Ajax, dat met snel, beweeglijk positiespel een net spon waarin het zijn gedweeë tegenstander zonder moeite gevangen hield.

Ajax moest zich enigermate aanpassen, doordat vlak voor de wedstrijd Machlas ziek afhaakte en de licht geblesseerde Arveladze alsnog moest opdraven. De net herstelde Van der Vaart speelde achter de spits en maakte daardoor opnieuw ruimte voor Richard Witschge, die Ajax aan het eind van het seizoen mag verlaten, maar gisteren bewees voor dit elftal nog van waarde te kunnen zijn.

Ajax speelde aanvankelijk soepel, gevarieerd en zo dwingend dat FC Utrecht al gauw met de rug tegen de muur stond. Ofschoon de gasten aanvallend helemaal niets te vertellen hadden - topscorer Gluscevic was volstrekt onzichtbaar - voorkwam doelman Grim met een prachtige reflex op een door Robbemond ingeschoten en van richting veranderd schot dat FC Utrecht aan de leiding kwam.

Na elf minuten nam het jagende Ajax al afstand. Uit een hoekschop van Wamberto verraste de vrijgelaten Pasanen doelman Wapenaar met een strakke kopbal: 1-0. Vier minuten later was het 2-0 en hoewel de uitvoering wonderschoon was, ging er wel een curieuze mistrap van Arveladze aan vooraf. De Georgiër raakte het leer maar half, de bal waaide terug naar Galasek die met een verwoestende volley de Utrechtse keeper voor de tweede keer passeerde.

Gedrevenheid was de kracht van Ajax, dat zich in de openingsfase ook als een sterke, dynamische eenheid manifesteerde. De bal rolde zo af en toe - met toestemming van FC Utrecht - minutenlang door de Amsterdamse ploeg. Van der Vaart, Witschge en Chivu hadden Ajax met iets meer geluk op rozen kunnen zetten.

Trainer Adelaar verving na de hervatting Van der Gaag door ex-Ajacied Touzani en Van der Berg door Dombi. Hij bereikte ermee dat zijn ploeg in elk geval meer druk uitoefende op zijn tegenstander. Het gevolg daarvan was dat Ajax onrustiger ging spelen, veel fouten maakte en eigenlijk geluk had dat FC Utrecht ook toen het wel wilde niet kon overtuigen. Twintig minuten duurde het voordat Robbemond de eerste schotpoging waagde, Kuyt imiteerde hem kort daarop met een venijnige inzet, maar toen was het niveau van het voetbal al zo diep gezonken dat waarschijnlijk iedere pupil van de week meer stof tot napraten had kunnen veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.