FC Utrecht-trainer Ten Hag voor 2,5 jaar naar Ajax

Erik ten Hag heeft een contract getekend voor 2,5 jaar bij Ajax. De looptijd van de verbintenis in Amsterdam, tot 2020, is daarmee gelijk aan die bij FC Utrecht.

Trainer Erik ten Hag. Foto anp

Afgelopen weekeinde werd al duidelijk dat niets de komst van Ten Hag naar Ajax nog in weg kon staan. Het was aan FC Utrecht om een zo hoog mogelijk transferbedrag voor de coach te bedingen.

FC Utrecht en Ajax moesten onderhandelen omdat het contract van Ten Hag alleen een clausule bevat die bepaalt voor welk bedrag hij aan het einde van het seizoen mag vertrekken. Ajax moet waarschijnlijk veel meer dan 700 duizend euro betalen omdat de 47-jarige Tukker halverwege het voetbaljaar van club wisselt.

Ontslagen

Voormalig trainer Marcel Keizer werd donderdag ontslagen omdat de de leiding van Ajax er geen vertrouwen meer in had dat hij de club uit de hoofdstad naar het gewenste niveau zou brengen. Algemeen directeur Edwin van der Sar maakte zich afgelopen zomer nog hard voor de promotie van Keizer van het belofteteam naar de hoofdmacht van Ajax. Hij schaarde zich destijds achter Dennis Bergkamp, die in tegenstelling tot directeur voetbalzaken Marc Overmars niet twijfelde aan de onervaren Keizer. Bergkamp en assistent-trainer Hennie Spijkerman werden donderdag ook op non-actief gesteld.

Onder Keizer werd Ajax al in de voorronden van de Champions League en Europa League uitgeschakeld. De club miste de vertrokken Davinson Sánchez, Davy Klaassen en Bertrand Traoré. Veel spelers waren ook met hun hoofd bij ploeggenoot Abdelhak Nouri, die na een hartstilstand nooit meer zal voetballen.

Ajax vond na een moeizame start van het seizoen de weg naar boven en daarom kwam het voor veel spelers als een verrassing dat Keizer het veld moest ruimen na de uitschakeling door FC Twente in de KNVB-beker.

Assistent

De volgende stap die Marc Overmars, directeur spelersbeleid van Ajax, wil zetten, is het vastleggen van Alfred Schreuder (48) als assistent van Ten Hag. Ook voor hem ligt in Amsterdam een contract voor 2,5 seizoen klaar, maar zijn huidige werkgever Hoffenheim stribbelt nog wat tegen.

Ten Hag was eerder assistent van Fred Rutten bij PSV en trainde Go Ahead Eagles en het beloftenelftal van Bayern München.


Dit schreven we eerder over Erik ten Hag

Erik ten Hag, Twent, gedijt in een omgeving waar alleen winnen telt. Hij is eigenwijs en drammerig. Kenners weten: Erik pakt een keer een grote prijs. Lees hier het profiel dat we in 2014 over hem schreven.

Meer over