FC Utrecht boekt verlies van 9 miljoen

FC Utrecht heeft over het afgelopen seizoen 2010/2011 een groot verlies geleden van 9,2 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de eredivisieclub.

ANP/Redactie
null Beeld

De cijfers zijn zo rood, omdat de opbrengsten van de transfers van Kevin Strootman en Dries Mertens (beiden PSV) en doelman Michel Vorm (Swansea) om boekhoudkundige redenen buiten het boekjaar vallen.

'Maar we moeten ook onder ogen zien, dat in het algemeen de kosten de afgelopen jaren veel te fors zijn opgelopen', zegt directeur Wilco van Schaik op de website van de club. 'Het beheersen van de kosten krijgt daarom vanaf nu hoge prioriteit. We moeten toe naar een situatie dat FC Utrecht ook zonder transferopbrengsten volgens een sluitende begroting kan werken.'

FC Utrecht had weliswaar te lijden van de economische recessie en zag daardoor onder meer de sponsorinkomsten teruglopen, maar volgens Van Schaik heeft de club ook 'veel te veel' uitgegeven.

'Het is nodig om stevig in de kosten te snijden. Dat betekent dat we zeer kritisch naar ons uitgavenpatroon gaan kijken, iets waarmee ik al ben begonnen. Ik voorzie op termijn voor de club een financieel en sportief gezonde toekomst.'

Volgens de algemeen directeur is het noodzakelijk dat club verandert in een bedrijf. 'Alleen op die manier kunnen we op de lange termijn hier iets goeds en blijvends neerzetten. We zullen het echt anders moeten gaan doen dan we het ooit hebben gedaan en op alle terreinen', aldus Van Schaik.

Voorzitter Jacques van Ek van de raad van commissarissen legt uit dat FC Utrecht 3 jaar geleden een meerjarenplan heeft opgesteld, waarbij de club uit de Domstad bewust koos voor een hoger uitgavenpatroon.

'We hebben bewust geïnvesteerd in onder meer spelers, scouting en opleiding in de wetenschap dat we enkele jaren de aanloopverliezen moesten accepteren en daarna zwarte cijfers zouden schrijven. Maar het is teleurstellend en zorgelijk dat we er niet in geslaagd zijn de slechte resultaten om te buigen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden