FC Twente is een kopie van AZ

 

Paul Onkenhout

In de stroom verhalen over de neergang van FC Twente heb ik het meest genoten van de onthullingen over vlaggetjes op bitterballenprikkers en de mazzel van een onbekende Portugees-Canadese doelman, Daniel Fernandes. Het is altijd weer erger dan je denkt.

Fernandes werd in januari 2012 aangetrokken door Twente. Hij kreeg een contract aangeboden voor de rest van het seizoen. Door een vergissing kreeg Fernandes geen contract voor 4,5 maand onder zijn neus geduwd, maar een aanbieding voor 4,5 jaar, aldus De Telegraaf.

FC Twente is daardoor opgezadeld met een matige keeper die jaarlijks bijna een half miljoen euro opstrijkt, een bedrag waarvoor de club pakweg de vrouwentak overeind had kunnen houden. Momenteel speelt Fernandes op huurbasis voor APS Panthrakikos, een clubje uit Griekenland.

Een beter voorbeeld voor het financiële wanbeleid van FC Twente zul je niet snel vinden. Geld speelde jarenlang geen rol. Het was 'ambitie-problemen-lenen, in die volgorde', zei de nieuwe directeur/puinruimer Gerald van den Belt deze week.

Daarnaast was er de hoogmoed, het ontembare verlangen om uit te sloven, gesymboliseerd door de prikkers die tijdens thuiswedstrijden in de bitterballen werden gestoken. Op de ene kant van het vlaggetje stond het logo van FC Twente, op de andere het logo van de tegenstander.

Van den Belt koos het als symbool voor de overdaad en spilzucht in Enschede. Het gezicht hadden we al: Joop Munsterman.

In 2010 was Munsterman nog bejubeld als architect van de landstitel van FC Twente, als de man die een nagenoeg failliete provincieclub tot leven had gewekt. Hij had wat narcistische trekjes en zijn neiging om voor elke beschikbare camera te springen was een tikje irritant, maar dat werd op de koop toegenomen.

Deze week was het pay back-time in de media die, onbewust waarschijnlijk, daarmee toegaven dat ze een jaar of wat niet zo heel erg goed hebben opgelet. Achter de koppen in de kranten ging verontwaardiging schuil: 'Schaamte voor eigen wanbeleid', 'Ontmaskerd als luchtfietser'. De lijken donderden deze week in Enschede massaal uit de kast, maar voor iedereen kwam het als een grote verrassing.

Ambitie-problemen-lenen, we hebben de formule vaker gehoord. Altijd was de uitkomst negatief. Zoiets werkt in Spanje misschien, maar hier niet. FC Twente is een nauwelijks van het origineel te onderscheiden kopie van AZ ten tijde van Dirk Scheringa. Karel Aalbers laat ik hier even buiten beschouwing.

Om te beginnen zijn er de overeenkomsten tussen de voorzitters Scheringa (64) en Munsterman (bijna 64), twee babyboomers met een grote bewijsdrift. De een begon met het invullen van belastingformulieren en bouwde dat uit tot een financieel imperium, de ander werkte zich in het Wegener-concern van schoonmaker op tot CEO. (Hierbij moet wel worden aangetekend dat niemand in Twente zich kan herinneren de jonge Munsterman ooit met een emmer en een mop aan het werk te hebben gezien.)

Op het hoogtepunt van hun maatschappelijke loopbaan kwamen ze binnen bij clubs uit de provincie. Ze brachten geld mee, en grote ambities. Er werden stadions gebouwd en de hele regio ging achter de club staan. In 2009 werd AZ kampioen van Nederland, in 2010 FC Twente.

Er is ook een groot verschil. Scheringa leidde mensen om de tuin en bouwde zijn imperium voor een deel op bedrog. Munsterman gold bij het Wegener-concern als bekwaam. Zijn megalomane trekjes stelde hij in dienst van FC Twente. Er was nooit een Munsterman Museum en woekerpolissen heeft hij nooit aan de man gebracht.

Wie niet wil vallen in het leven, moet op de grond blijven liggen, zei Munsterman vorige maand nog in het Algemeen Dagblad. Dat motto keert zich nu tegen hem. Hij is een schurkachtige figuur geworden, een onbezonnen luchtfietser die met geleend geld smeet. Maar al die anderen dan, daar in Enschede?

Reageren?

p.onkenhout@volkskrant.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden