FC Twente financieel aan de afgrond

Voetbalclub FC Twente staat financieel aan de rand van de afgrond en raakt daardoor ook sportief in grote problemen. De KNVB bracht de club vandaag opnieuw 3 punten in mindering omdat de financiële huishouding van de club nog steeds niet op orde is. De club liet vervolgens weten 8 miljoen euro te moeten bezuinigen om financieel gezond te worden.

Voormalig FC Twente-voorzitter Joop Munsterman met bestuurslid Aldo van der Laan tijdens een persconferentie. Beeld anp

De nieuwe bezuiniging komt in feite neer op een totale ontmanteling van alles wat de voetbalclub de afgelopen jaren heeft opgebouwd. De afdeling profscouting wordt opgedoekt. Achttien vaste medewerkers hebben deze week te horen gekregen dat ze zijn ontslagen. Verder wil de club ook op andere gebieden bezuinigen, bijvoorbeeld door versobering van de medische begeleiding.

Eerder liet de club al weten dat Jong FC Twente volgend jaar niet meer in de eerste divisie uitkomt vanwege kostenbesparingen. De club hoopt komende zomer twee dure spelers te verkopen. Daarnaast is recentelijk aan zeven spelers met een aflopend contract meegedeeld dat ze mogen vertrekken.

Algemeen directeur Gerald van den Belt zegt in een toelichting dat FC Twente de begroting terugbrengt van circa 41 miljoen euro naar 36 miljoen euro. De club krijgt door de lagere klassering minder tv-gelden. Ook komen er minder sponsorinkomsten binnen en verwacht de club minder kaartjes te verkopen. Van den Belt zegt dat de club terug moet naar een realistische begroting. 'We zijn een luxe club geweest de afgelopen jaren.'

Financiële steun

De gemeente Enschede zei vrijdag binnen een week met een plan te komen om FC Twente financieel te steunen. De gemeente leende eerder 20 miljoen euro uit voor uitbreiding van het stadion. Volgens de gemeente is een nieuwe lening niet aan de orde, maar is het voor de regio van groot belang dat de club blijft bestaan.

FC Twente kampt met een grote schuld. De schuld in het jaarverslag over het seizoen 2013-2014 is opgelopen tot bijna 90 miljoen euro. Het verlies kwam uit op 7,2 miljoen. De club heeft een negatief eigen vermogen van 6,1 miljoen. Een aantal commissarissen haalde deze week in de regionale krant Tubantia hard uit naar de vetrokken directeur en voorzitter Joop Munsterman. Hij zou hen hebben besodemieterd en verkeerde cijfers hebben aangeleverd.

Van den Belt wil daar niet specifiek op ingaan. 'Meer kosten, minder opbrengsten, daar gaat het over.' Hij wil niet zeggen of met de raad van commissarissen besproken is om Munsterman aansprakelijk te stellen voor onbehoorlijk bestuur.

Plan

Bij de KNVB was eerder een plan ingeleverd om binnen een jaar uit categorie 1 - bedoeld voor clubs in financiële problemen - te geraken. Dat was volgens Van den Belt veel te optimistisch. De puntenaftrek van deze week volgde omdat de kortlopende schulden van FC Twente nog te hoog zijn. Een club mag maximaal drie jaar in de probleemcategorie zitten. FC Twente neemt in het nieuwe plan de hele periode van drie jaar om de financiën op orde te krijgen en uit categorie 1 te komen. Het nieuwe plan ligt nu bij de KNVB ter goedkeuring.


Door de puntenaftrek zakt de ploeg van trainer Alfred Schreuder naar plaats 11 op de ranglijst. Sportief was er nog een tegenvaller. Doelman Sonny Stevens blijkt zijn achterste kruisband in zijn rechterknie te hebben afgescheurd. Hij viel afgelopen week in de verloren bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle uit.


Vanwege alle perikelen heeft de club de receptie van maandag ter ere van het 50-jarig bestaan geschrapt omdat feest vieren op dit moment 'niet gepast is'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden