FC Twente benoemt nieuwe bestuurders

Het nieuwe bestuur van FC Twente krijgt vorm. Donderdag werden de benoemingen bekendgemaakt van Henri Boers en Mark Rouwhorst. Zij vormen samen met voorzitter Huub Rakhorst en Kees van Ast het bestuur van de stichting FC Twente '65, waarin de aandelen van de profafdeling zijn ondergebracht.

Beeld anp

De nieuwe raad van commissarissen van FC Twente bestaat vooralsnog uit Jan Schutrups en Ton Heerts. 'Zij waren natuurlijk al bestuurlijk betrokken bij FC Twente, maar hebben opnieuw moeten solliciteren naar een positie in de rvc', lichtte Rakhorst toe. 'Dit biedt de noodzakelijke bestuurlijke continuïteit.'

Het nieuwe bestuur heeft Onno Jacobs gevraagd aan te blijven als interim-directeur tot de licentiecommissie zich op 9 mei uitspreekt over de toekomst van de noodlijdende club. FC Twente bereikte deze week een akkoord met de schuldeisers maar moet voor 1 mei nog een 'substantieel bedrag' zien binnen te halen.

FC Twente heeft nu nog een schuld van 32 miljoen euro. De gemeente Enschede wil garant staan voor dat bedrag als de club een licentie voor het volgende seizoen krijgt. Daarvoor moet FC Twente voor komende zondag 1 mei de jaarrekening 2014/2015 en haar halfjaarcijfers 2015/2016 aanleveren bij de KNVB-licentiecommissie.

Rapport

De structuurwijziging is een uitvloeisel van het rapport Knüppe, waarin in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede in kaart werd gebracht welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten bij onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij FC Twente. Dat leidde tot het vertrek van een aantal bestuurders.

FC Twente kreeg een aantal keer drie punten in mindering omdat niet aan de financiële doelstellingen was voldaan. Wereldvoetbalbond FIFA legde FC Twente een boete van bijna 170 duizend euro (185 duizend Zwitserse frank) op vanwege onregelmatigheden in het transferbeleid van de club. Twente besloot niet in beroep te gaan tegen die boete.

'Jonge kundige mensen'

'Wij zijn blij dat we, na advies van de selectiecommissie, met Boers en Rouwhorst twee relatief jonge, kundige mensen met betrokkenheid bij FC Twente hebben kunnen toevoegen aan het stichtingsbestuur', aldus Rakhorst.

De creatieve transfers van Munsterman

Bij de komst van de Mexicaan Jesús Corona is FC Twente in 2013 in zee gegaan met investeerders, die de club dwongen tot een wurgcontract. Er zijn meer voorbeelden van creatieve transfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden