FC Twente beëindigt contract met investeringsfonds Doyen Sports
FC Twente en het spelersinvesteringsfonds Doyen Sports hebben een akkoord bereikt over de beëindiging van de samenwerking. De firma uit Malta is volgens een bericht op de website van de Enschedese club bereid gevonden om de betalingstermijn te verlengen.
Daardoor krijgen de Tukkers meer tijd om de financiële situatie te verbeteren. Na afbetaling hebben de partijen over en weer geen verdere verplichtingen meer.
Doyen en FC Twente begonnen hun samenwerking in 2013. De eredivisieclub kreeg destijds een lening van 5 miljoen euro. 'Op dat moment waren er geen andere investeerders bereid om het benodigde bedrag te verstrekken. Dankzij Doyen kon FC Twente op dat moment vooruit', liet de clubleiding dinsdag weten.
Uit gelekte contracten is duidelijk hoe geworden hoe ex-voorzitter Joop Munsterman zijn voetbalclub uitleverde aan dubieuze investeerders en schimmige bedrijven.
Hij sloot wurgcontracten, waardoor FC Twente nu financieel en sportief aan de grond zit. Het waren bovendien contracten die in sommige gevallen in strijd waren met de FIFA-regels en voor de KNVB verborgen werden gehouden. Het leverde Twente al puntenaftrek en boetes op.
In de jaren 2012 en 2013 had de club geen geld meer en waren investeerders nodig om spelers te kopen. In 2014 werd een deel van de transferrechten van een handjevol spelers aan het investeringsfonds Doyen werd verkocht.
Volgens FC Twente is Doyen 'steeds een loyale contractpartij' geweest, die FC Twente vrij heeft gelaten in haar eigen besluitvorming.
De creatieve transfers van Munsterman
Bij de komst van de Mexicaan Jesús Corona is FC Twente in 2013 in zee gegaan met investeerders, die de club dwongen tot een wurgcontract. Er zijn meer voorbeelden van creatieve transfers. Lees hier het artikel (+).
Straffen
De KNVB en de FIFA straften de club niettemin voor de gemaakte afspraken. Volgens uitgelekte contracten zou Doyen invloed kunnen uitoefenen op transfers. Het fonds had de rechten van zeven spelers in handen. FC Twente kreeg boetes van in totaal ruim 2 ton en mag drie jaar geen Europees voetbal spelen.
FC Twente trok in maart de jaarrekening over 2014-2015 in vanwege onregelmatigheden rondom de transfer van Dusan Tadic (naar Southampton). De licentiecommissie van de KNVB besloot daarop de geplaagde club drie winstpunten in mindering te brengen. De clubleiding werkt momenteel volgens interim-directeur Onno Jacobs met 'man en macht' aan het vereiste crediteurenakkoord. Dat moet vóór 1 mei op tafel liggen, anders dreigt voor FC Twente het verlies van de proflicentie.
De licentiecommissie doet op 9 mei uitspraak over de toekomst van FC Twente.
Bestuurders aansprakelijk
FC Twente stelt de voormalige bestuurders aansprakelijk voor de schuldenlast van de voetbalcub, die volgens de huidige directie is opgelopen tot tientallen miljoenen euro's. De oud-bestuurders Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hein Trebbe, Hennie ten Hag en Joop de Winter ontvingen volgens Tubantia, waarin ze verantwoordelijk worden gehouden voor de schade.
In een vernietigend rapport constateerde onderzoeker Knüppe onlangs dat deze bestuurders de KNVB hebben misleid en voor een 'ongezonde bedrijfscultuur' hadden gezorgd. Twente was al eerder bestraft, omdat investeringsmaatschappij Doyen tegen de afspraken in toch de rechten bezat van zeven spelers. Ook voor de schadepost als gevolg van de uitsluiting van Europees voetbal worden de bestuurders nu aangesproken.