FC Limburg?

Wat vinden in Limburg geboren en getogen coryfeeën van een mogelijke fusie van Roda, Fortuna en MVV tot FC Limburg?...

Jeu Sprengers (geboren in Steijl, Noord-Limburg), bondsvoorzitter KNVB: 'Ik wil wel even kwijt dat de manier waarop sommige supporters zich hebben gedragen een schande is voor de streek. Voorzitter Pickée van Roda moest een kogelvrij vest dragen. Het leek even of 2000 jaar christelijke beschaving aan Zuid-Limburg was voorbijgegaan.

'Ontegenzeggenlijk is een bundeling van kapitaal en capaciteiten het beste. Maar ík weet dat een Kerkradenaar een heel ander mens is dan een Maastrichtenaar.

'In alle eerlijkheid zullen de betrokkenen zich moeten afvragen wat ze werkelijk willen, in overleg met hun supporters. Als ze hun identiteit willen behouden, blijven ze gewoon op drie plaatsen spelen, en dat is sportief verder verwijderd van de top.

'De club waarvan ik zelf afkomstig ben, VVV uit Venlo, spreekt niet zo aan, maar VVV bewijst dat betaald voetbal ook op andere basis mogelijk is. VVV heeft een regionaal getint elftal en nagenoeg geen schulden. Als vijftiende in de eerste divisie dan het hoogst haalbare is, dan ís dat maar zo.'

Mark van Bommel (Maasbracht, Midden-Limburg), beste Limburgse speler van het moment: 'Ik kan me voorstellen dat diehards onder supporters niet staan te springen om een fusie. Ik ben opgegroeid bij Fortuna en weet hoe diep de sentimenten zitten.

'Persoonlijk vind ik FC Limburg een goede optie. Zeker wanneer bedrijven als DSM meedoen, kan die club een hogere begroting krijgen dan Vitesse of Heerenveen en mogelijk meedoen met de topdrie.'

Willy Dullens (Urmond, Zuid-Limburg), beste Limburgse speler aller tijden: 'Potverdorie, natuurlijk zou ik het jammer vinden als Fortuna niet meer bestaat. Ik heb een geel-groen hart, ik heb altijd in Sittard gevoetbald. Maar ik ben realist en als zodanig gematigd voorstander. Ik vind alleen dat de onderhandelingen te gehaast verlopen. Het is ook slecht dat het gesprek in Aken is uitgelekt.

'Sittard is de beste plaats voor een fusieclub, maar Roda heeft het mooiste stadion. Ik hoop alleen dat de jeugdopleiding in Sittard blijft, want Fortuna heeft de beste opleiding. Kijk naar Ricksen, Van Bommel en Hofland. Nee, wat er met mijn baantje als technisch adviseur van Fortuna gebeurt, weet ik niet.'

Frans Körver (Schinnen, Zuid-Limburg), trainde alle vier Limburgse profclubs: 'Over FC Limburg heb ik geen commentaar. We schieten er niets mee op als iedereen vanuit zijn eigen sentiment schreeuwt en roept. Elke club moet zijn eigen huishouding op orde brengen. Met een fusie gooi je zo een nieuw huis in Sittard weg. Dat is kwalijk.

'Ik heb bij alle clubs mooie tijden gehad. Twee keer promotie met MVV, een keer met Fortuna. Maar dat zegt me in deze discussie niets. Trainers zijn voorbijgangers. Limburg moet doen wat het beste is voor iedereen.

'Zelf hoef ik geen club meer. Onlangs ben ik gestopt bij de amateurs van Wilhelmina. Op 31 juli word ik 65, dan heb ik 48 jaar onder druk geleefd en ga ik anders van het leven genieten. Nee, geen wijn en bloemen.'

Sef Vergoossen (Echt, Midden-Limburg), trainer van de Belgische fusieclub Racing Genk: 'De rivaliteit tussen Winterslag en Waterschei was, als ik de verhalen moet geloven, dubbel zo groot als die tussen Roda JC, MVV en Fortuna. De mijnen in België gingen dicht en de clubs konden subsidie krijgen, maar dan móesten ze samengaan.

'Er is iets moois gegroeid in Genk. Rond het Feniksstadion moest een pretpark komen, dat is nooit gebouwd. Wij maken de pret. Roda, de sterkste van de drie, heeft een begroting van tien miljoen euro, ruim onder de middenmoot van Nederland. Wil het Limburgse voetbal verder, dan moet het de emoties overboord zetten en tot een fusie komen.'

Willy Brokamp (Kerkrade, Zuid-Limburg), geboren in Kerkrade, als voetballer getogen in Maastricht: 'De politiek heeft zes jaar geleden zitten slapen. De politici hadden, toen de gesprekken destijds spaak liepen, geen vergunningen mogen afgeven voor nieuwe stadions van Fortuna en Roda. De partijen hadden door moeten praten. Toen was ik voorstander van een fusie, nu ben ik fervent tegen. Het formeren van FC Limburg is nu geen fusie meer, maar een sanering van twee clubs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden