FBO en ProProf zijn het eens over voetbal-CAO

De werkgevers in het betaald voetbal (FBO) hebben met de vakbond De Unie/ProProf een principe-akkoord gesloten over een CAO. Het akkoord is dinsdag door beide partijen ondertekend....

Van onze sportredactie

Tot nu toe heeft de VVCS, zelf aangesloten bij de FNV, echter geweigerd ProProf te erkennen. Een aantal voetbalmakelaars richtte in februari ProProf op uit onvrede over het uitblijven van een CAO.

Een arbeidsovereenkomst was dringend nodig om de nadelige gevolgen van de nieuwe flexwet voor het betaalde voetbal te voorkomen. Volgens deze wet kunnen profspelers na een dienstverband van drie jaar of na een derde contract met een opzegtermijn van een maand zonder afkoopsom van club veranderen.

De FBO legt het bereikte CAO-akkoord, ongeacht meedoen van de VVCS, in elk geval op korte termijn ter goedkeuring voor aan het ministerie van Sociale Zaken.

Naast een regeling voor de gevolgen van de flexwet zijn er in de nieuwe CAO afspraken gemaakt over een een regeling voor de ziektekosten. Om de armlastige clubs uit de eerste divisie bij de betaling van de hoge premies tegemoet te komen wordt uit de financiële bijdragen van de rijkere eredivisieclubs een solidariteitsfonds gevormd.

VVCS-voorzitter Van Seggelen wil vooralsnog niet inhoudelijk op het bereikte akkoord ingaan. 'Voorlopig neem ik alles voor kennisgeving aan en zal ik op korte termijn contact opnemen met de FNV. Dat er overeenstemming is bereikt, verrast me geenszins. Er is niet onderhandeld. Dit is gewoon een één-tweetje geweest tussen twee partijen.'

Vrijdag volgt verder overleg om te kijken of de VVCS zich alsnog kan aansluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden