FBI wilde vader inzetten om Snowden terug te halen naar VS

De FBI wilde de vader van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar Moskou sturen om zijn zoon ervan te overtuigen terug te keren naar de Verenigde Staten.

Redactie
Edward Snowden is te zien op grote schermen in Hong Kong Beeld ap
Edward Snowden is te zien op grote schermen in Hong KongBeeld ap

De poging mislukte, omdat de Amerikaanse politiedienst niet kon garanderen dat hij zijn zoon werkelijk kon spreken op het vliegveld Sjeremetjevo, waar Edward Snowden al weken in de transitieruimte verblijft.

Daarop weigerde Lon Snowden, de vader van Edward, naar Moskou af te reizen. Hij heeft dat gezegd in een interview met de Washington Post dat woensdagochtend is gepubliceerd. Lon Snowden neemt het in het interview op voor zijn zoon, die volgens hem van zijn land houdt.

Muur
Edward groeide op in een vaderlandsgezinde familie in een buitenwijk van Maryland, zei Lon Snowden, die niet weet wat zijn zoon ertoe heeft gebracht om geheime informatie over een Amerikaans spionageprogramma te openbaren.

In april had hij tijdens een diner een laatste gesprek met hem en toen kwam hij bezorgd over. Sindsdien sloot Edward zich voor zijn familie af.

Lon Snowden denkt niet dat zijn zoon ooit een eerlijke behandeling van de Amerikaanse regering zal krijgen naar aanleiding van zijn onthullingen.

Verrassing
De vader van Edward zei verder dat het als 'een verrassing' kwam toen hij hoorde dat zijn zoon gevoelige informatie had gelekt. 'Ik was net zo verrast als de rest van Amerika. Ik was verbijsterd. Hij (Edward) sprak simpelweg niet over zijn werk.'

'Als een vader doet het pijn wat hij heeft gedaan', vertelde Lon Snowden aan de Post. 'Ik zou wensen dat mijn zoon eenvoudig in Hawaï zou zitten (waar Edward een contract had bij het bedrijf Booz Allen Hamilton, red.), dat hij een groot salaris zou innen, dat hij met zijn prachtige vriendin zou samenwonen en zou genieten van het paradijs.' Maar, zo voegde hij daaraan doe, 'als een Amerikaanse burger ben ik absoluut dankbaar voor wat hij heeft gedaan'.

Tussenpersonen
Lon Snowden zegt regelmatig contact met zijn zoon te hebben via ongedefinieerde 'tussenpersonen'. 'Natuurlijk, ik zou morgen op het vliegtuig naar Rusland kunnen stappen', zei hij. 'Maar ik ben er niet zeker van dat ik toegang krijg tot Edward.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden