'FBI wachtte te lang met inlichten Democraten over hack'

De FBI heeft maanden gewacht voordat het de Democratische Partij vertelde dat het Russische hackers ervan verdacht een grote hackaanval op de partij te hebben uitgevoerd. Daardoor is er veel te laat ingegrepen en zijn er meer vertrouwelijke documenten gelekt dan nodig was geweest.

Redactie
Hillary Clinton Beeld afp
Hillary ClintonBeeld afp

Dat schrijft persbureau Reuters naar aanleiding van gesprekken met drie ingewijden. De hackers hebben vermoedelijk vanaf juni 2015 toegang gehad tot de computersystemen van de Democratische Partij, maar pas in de herfst nam de FBI voor het eerst contact met de partij op, met de vraag of men extra goed wilde opletten of er verdachte activiteiten op het partijnetwerk plaatsvonden. De inlichtingendienst vertelde er toen niet bij dat het een onderzoek naar mogelijke Russische spionage betrof.

Gealarmeerd

Het personeel van de Democraten vond destijds niets verdachts. Verzoeken om meer informatie werden door de FBI niet ingewilligd. Pas in maart van dit jaar zag de partij de ernst van de situatie in, maar volgens de anonieme bronnen van Reuters is het niet duidelijk waardoor ze precies gealarmeerd werden. In mei schakelde de partij internetbeveiligingsbedrijf CrowdStrike in om verdachte activiteiten op het netwerk te meten. Nog tot in juni hadden de hackers toegang tot het netwerk van de partij.

Bij de hack werden uiteindelijk duizenden vertrouwelijke documenten onderschept. Aan de vooravond van de Democratische Conventie van vorige week, waarbij Hillary Clinton officiëel werd uitgeroepen tot de Democratische presidentskandidaat, publiceerde klokkenluiderssite WikiLeaks een reeks e-mails waaruit bleek dat de partijtop Clinton in de voorverkiezing tegen Bernie Sanders bevoordeelde. Daarop moest partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz aftreden.

null Beeld afp
Beeld afp

Fondsenwerving

Vorige week vrijdag werd bekend dat ook een comité is gehackt dat de fondsenwerving voor de Democraten doet, het 'Democratic Congressional Campaign Committee'. De hackers zouden uit zijn geweest op gegevens van donateurs. De FBI is een onderzoek begonnen naar dat lek.

Afgelopen weekeinde beschuldigde Clinton de Russen rechtstreeks van betrokkenheid bij de hack. 'We weten dat Russische inlichtingendiensten de servers van de partij hebben gehackt en zorgden dat veel van de emails openbaar werden', zei ze in een interview met Fox News.

Debbie Wasserman Schultz Beeld ap
Debbie Wasserman SchultzBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden