FBI vindt spion in de eigen gelederen

De FBI heeft een FBI-agent gearresteerd wegens spionage voor Rusland. De man, die 27 jaar voor de contra-spionage-afdeling van de FBI heeft gewerkt, wordt er onder meer van beschuldigd dat hij twee Russische dubbelspionnen heeft verraden....

Volgens deskundigen is het de ernstigste spionage-zaak sinds die van CIA-agent Aldrich Ames, die in 1994 tot levenslang werd veroordeeld wegens het doorgeven van geheimen aan de Sovjet-Unie. Ames' informatie kostte het leven aan negen agenten die in de Sovjet-Unie voor de VS werkten.

De FBI-agent, Robert Hanssen, werd zondag gearresteerd toen hij een pakje met geheime documenten in een park in Vienna, een buitenwijk van Washington, achterliet voor zijn Russische opdrachtgevers. De FBI wist ook de hand te leggen op 50.000 dollar aan contanten die voor Hanssen klaar lagen in Arlington.

FBI-chef Louis Freeh zei dat het om een 'uitzonderlijk ernstige zaak' ging. Hanssen werkte volgens hem al sinds 1985 voor de KGB. Later werkte hij samen met de SVR, de Russische buitenlandse inlichtingendienst.

Volgens Freeh was het Hanssen zelf die contact zocht met de KGB. De FBI-agent zorgde er echter voor dat hij nooit rechtstreeks contact had met de Russen en dat zij er ook niet achter kwamen waar hij werkte. Naar zijn zeggen kenden zijn Russische opdrachtgevers zijn ware identiteit zelfs niet. 'Die komen ze pas vandaag te weten', zei Freeh.

De 56-jarige Hanssen die met zijn vrouw en zes kinderen in een bescheiden bungalow in Vienna woonde, zou in de loop van zijn carrière 600.000 dollar in contanten van de Russen hebben gekregen. Bovendien zou er nog eens 800.000 dollar voor hem klaar liggen op een rekening in het buitenland. Af en toe zou hij zich ook in diamanten hebben laten uitbetalen voor zijn diensten.

Volgens Freeh gebruikte de KGB Hanssen onder meer om de informatie te bevestigen die Ames had doorgespeeld over twee KGB-agenten die voor de Amerikanen werkten. Zij werden teruggehaald naar de Sovjet-Unie en daar na een proces ter dood gebracht.

De FBI hield Hanssen al enkele maanden in het oog. Hanssen was bij de FBI onder meer belast met het bespioneren van de Russische ambassade in Washington en het opzetten van een databank. Verder werkte hij ook enkele jaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Freeh heeft hij de Russen allerlei gevoelige informatie doorgespeeld over agenten en onderzoeken van de contra-spionage-afdeling.

Als Hanssen schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen. De FBI-agent huurde gisteren meteen de diensten in van top-advocaat Plato Cacheris, die ook Ames destijds verdedigde. Hij stond ook Monica Lewinsky terzijde tijdens het onderzoek van aanklager Kenneth Starr en het impeachment-proces tegen president Clinton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden