FBI speurt naar nieuwe complotten

De FBI onderzoekt of handlangers van de kapers die vorige week drie passagiersvliegtuigen te pletter lieten vliegen op het World Trade Center en het Pentagon misschien nog meer aanslagen hebben beraamd....

De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, bevestigde gisteren dat de FBI (de federale recherche) de mogelijkheid onderzoekt dat er nog meer kapingen ophanden waren. Hij waarschuwde tegelijkertijd dat sommige handlangers van de terroristen wellicht nog in de VS zijn.

Volgens de Los Angeles Times leiden de autoriteiten uit verhoren van getuigen en materiaal dat zij in de woningen van de kapers hebben gevonden af dat er mogelijk een tweede golf van aanslagen gepland was voor 22 september.

De verdenking richt zich onder meer op een Palestijn die vorige week in Toronto werd gearresteerd. De man was aan boord van een KLM-toestel onderweg naar Detroit, toen het toestel na de aanslagen op het WTC en het Pentagon naar Canada werd gedirigeerd. Daar wekte hij de achterdocht van de douane toen die in zijn bagage een foto van hem aantrof in pilotenuniform tegen de achtergrond van het World Trade Center.

De FBI voelt verder twee mannen aan de tand die vorige week werden opgepakt in een trein in Texas. De twee, Ayub Ali Khan en Mohammed Jaweed Azmath, hadden veel geld bij zich, plus een aantal stanleymessen, zoals de kapers hebben gebruikt.

Khan en Azmath waren vorige week dinsdag per vliegtuig vanuit Newark op weg naar San Antonio, toen hun toestel op last van de luchtvaartautoriteiten onmiddellijk moest landen in St. Louis. De FBI onderzoekt nu of zij ook plannen koesterden om het toestel te kapen.

Verder ondervraagt de FBI een Algerijn, Zacarias Moussaoui, die al drie weken geleden werd opgepakt na een tip van een vliegschool in Minnesota. Volgens de Los Angeles Times zou Moussaoui in gejuich zijn uitgebarsten toen hij in het huis van bewaring op de televisie zag hoe de gekaapte toestellen zich in het World Trade Center boorden.

Het begint steeds duidelijker te worden dat de FBI flink wat steken heeft laten vallen in het onderzoek na de arrestatie van Moussaoui. Volgens de directeur van een vliegschool in Oklahoma wisten FBI-agenten twee weken geleden al dat Moussaoui banden met terroristische groeperingen had.

Extra pijnlijk is dat de FBI al twee jaar geleden wist dat een handlanger van Osama bin Laden een vliegcursus had gevolgd op de vliegschool. Desondanks vond de FBI het kennelijk niet nodig bij andere vliegscholen na te gaan of daar mensen in opleiding waren die van contacten met terroristische organisaties werden verdacht.

Naast Osama bin Laden duikt nu ook Irak op in het onderzoek naar de aanslagen. Volgens CNN is de FBI erachter gekomen dat Mohamed Atta, die een van vliegtuigen in het WTC boorde, vorig jaar in Europa een ontmoeting heeft gehad met een Iraakse functionaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden