FBI onderzoekt honkbalclub St. Louis voor hacken tegenstander

Bedrijfsspionage in de topsport? Het lijkt een feit nu de FBI een onderzoek is begonnen naar medewerkers van de honkbalclub St. Louis Cardinals, die ervan worden verdacht het netwerk van rivaal Houston Astros te hebben gehackt.

De bank van de St. Louis Cardinals tijdens een wedstrijd deze week tegen Minnesota Twins Beeld anp

Volgens The New York Times richt het onderzoek zich op medewerkers van de St. Louis Cardinals die hebben ngebroken in een speciale database van de Houston Astros, waar onder andere gegevens over scouting en tranfers zijn opgeslagen. Er is geen sport ter wereld die zo drijft op statistieken als honkbal.

Saillant detail is dat de huidige Astros-manager Jeff Luhnow tot 2011 werkte bij de St. Louis Cardinals, met elf World Serie-titels een van de succesvolste honkbalclubs uit de nationale honkballeague MLB. Daar zette Luhnow een speciaal netwerk op, genaamd Redbird, waar alle statistieken per speler waren opgeslagen. Na zijn vertrek naar de Houston Astros nam Luhnow een deel van zijn technici mee en zette een gelijksoortig programma op: Ground Control.

Jeff Lunhow Beeld anp

'All In on Data Analysis'

Het gebruik van statstieken in de honkbalsport nam een vlucht in 1977. In dat jaar publiceerde portier Bill James, die tijdens zijn nachtelijke uren honkbalstatistieken doorrekende, zijn standaardwerk The Bill James Baseball Abstract. In dat boek concludeerde James dat honkbalteams vaak onnavolgbare beslissingen namen, die zeker niet gestoeld waren op relevante statistieken. Voor de verzamelde relevante data muntte hij de term 'sabermetrics'.

In 2002 maakte de legende Billy Beane met sabermetrics van de Oakland Athletics, een team met marginale spelers, een geduchte tegenstander van de grote, rijke clubs. Naar het verhaal van Beane en de Oakland A's werd de film Moneyball gemaakt, die hoofdrolspeler Brad Pitt een Oscarnominatie opleverde.

In een longread van Bloomberg onder de kop 'Extreme Moneyball: The Houston Astros Go All In on Data Analysis' wordt de rigide lijn uiteengezet die Luhnow najaagt met zijn moderne datatactieken. In het kantoor van Luhnhow in Houston hangt een bordje met de tekst: 'In God we trust-all others must bring data' ('We vertrouwen op God - ieder ander moet met data komen').

Het leverde ook wat op: onder het regime van Luhnow groeide de Houston A's uit van lachertje tot het beste team in the American League West (de competitie in het westen van de Verenigde Staten).

The Bill James Historical Baseball Abstract Beeld Boekcover

Wraak

Het is niet bekend of de top van de St. Louis Cardinals op de hoogte was van de cyberaanvallen. Volgens de onderzoekers, geciteerd in The New York Times, zouden medewerkers van de Cardinals wellicht uit zijn op wraak op hun oude baas.

Toen de Amerikaanse honkbalbond lucht kreeg de zaak werd direct de FBI ingelicht. Onderzoekers kwamen al snel uit bij een huis waar verschillende medewerkers van de Cardinals hebben gewoond. Uit de officiële reactie van de Cardinals: 'We zijn op de hoogte van de inbraak in de databank van de Houston Astors. Ons team zal volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.'

De FBI, bekend met grote cyberspionagezaken met bijvoorbeeld China of Rusland, neemt de zaak in ieder geval hoog op. Een woordvoerder van de FBI: 'We nemen dit soort zaken, die zowel de publieke als de private sector raken, zeer serieus. Zodra we klaar zijn met ons onderzoek zullen we alles in het werk stellen om de mensen aan te pakken die een bedreiging vormen voor de veiligheid in cyberspace.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden