'FBI-onderzoek Clintons e-mails wordt niet afgerond voor de verkiezingen'

Het is onwaarschijnlijk dat het FBI-onderzoek naar de nieuwe e-mails van Hillary Clinton nog voor de verkiezingen wordt afgerond. Dit zeggen bronnen bij Justitie tegen CNN. Het ministerie van Justitie in Washington zei maandag nog met de FBI samen te werken om het onderzoek naar Hillary Clintons nieuwe e-mails 'zo gauw mogelijk' af te ronden.

Obama en Comey bij de installatie van de FBI-directeur in 2013.Beeld AP

Een topfunctionaris van het departement, Peter Kadzik, probeerde in een brief aan Congresleden boze Democraten gerust te stellen.

'Wij verzekeren u dat het ministerie nauw met de FBI zal samenwerken om zo gauw mogelijk de nodige maatregelen te nemen', aldus Kadzik in de brief. De FBI-onderzoekers kunnen deze week het catalogiseren van de vele e-mails afronden, aldus de Justitie-bronnen tegenover CNN. Maar het onderzoeken van de e-mails of ze geheim materiaal bevatten, zal nog doorgaan tot na de verkiezingen.

Het Witte Huis zei eerder maandag niet te geloven dat FBI-directeur James Comey de presidentsverkiezingen probeert te beïnvloeden met zijn omstreden besluit het onderzoek naar Hillary Clintons e-mailschandaal te heropenen. 'De president gelooft niet dat hij in het geheim erop uit is om een kandidaat of een partij te bevoordelen', aldus Obama's woordvoerder maandag. Obama's woorden gaan lijnrecht in tegen de kritiek van Clinton en Democraten op de actie van Comey.

Obama's woordvoerder noemde Comey 'een integer man' en iemand met een 'goed karakter'. 'Ik zal niet verdedigen noch bekritiseren wat directeur Comey heeft gedaan om het publiek in te lichten over het onderzoek', aldus de woordvoerder.

Het Witte Huis zei wel dat Obama vindt dat de 'lang bestaande tradities, praktijken en normen' over het in het openbaar bespreken van onderzoeken van Justitie moeten worden nageleefd. Het is onduidelijk of Obama toch tussen de regels door de actie van Comey bekritiseerde. Veel Democraten vinden dat Comey vrijdag zijn mond had moeten houden en het onderzoek van zijn mensen had moeten afwachten.

Top-Democraten bleven maandag felle kritiek leveren op Comey. De FBI-baas heeft mogelijk de wet overtreden door elf dagen voor de presidentsverkiezingen bekend te maken dat er nieuwe e-mails zijn opgedoken die mogelijk relevant zijn voor het onderzoek naar Hillary Clinton's e-mailserver. Dat schreef Harry Reid, de leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse Senaat, maandag in een bijtende brief aan de FBI-baas.

'U heeft de laatste maanden laten zien dat u een verontrustende dubbele moraal hanteert met betrekking tot gevoelige informatie. U probeert duidelijk de ene partij te helpen ten koste van de andere', aldus Reid in zijn brief. Volgens de Democraat schendt Comey hiermee mogelijk de zogenoemde Hatch Act, die het bestuurders van de FBI verbiedt om hun autoriteit te gebruiken om een politieke verkiezing te beïnvloeden. 'Door uw partijdig handelen hebt u mogelijk de wet overtreden.'

Reid onderstreept dat hij altijd een aanhanger van Comey is geweest, en dat hij voor diens aanstelling als FBI-directeur heeft gestreden toen die door de Republikeinen dreigde te worden geblokkeerd. 'Ik heb die strijd aangevoerd omdat ik geloofde dat u een principiële rijksambtenaar was. Tot mijn grote spijt moet ik nu bekennen dat ik het mis had.'

Nieuwe mails

Afgelopen vrijdag schreef Comey in een brief aan het congres dat er op een server van Hillary Clinton nieuwe e-mails zijn opgedoken die 'van belang' lijken voor het onderzoek, maar hij zei daarbij niet te weten of de mails ook 'significant' zijn. Het is namelijk nog niet bekend wat er in de mails staat. In de nacht van zondag op maandag werd bekend dat de FBI een volmacht heeft gekregen om de nieuw opgedoken e-mails te onderzoeken. Dat betekent dat de inlichtingendienst kan beginnen met de analyse van de duizenden berichten.

Wel is bekend dat de mails zijn aangetroffen op een laptop van de in opspraak geraakte ex-politicus Anthony Weiner. Dit voormalige Democratisch Congreslid is eveneens onderwerp van een FBI-onderzoek omdat hij heeft erkend seksueel getinte sms'jes te hebben verstuurd aan een 15-jarig meisje. Weiner is de man van Clintons topassistente Huma Abedin, met wie ze in scheiding ligt.

De FBI laat zich normaal gesproken in de twee maanden voor de verkiezingen niet uit over zaken die de verkiezingen kunnen beïnvloeden. Comey blijkt onafhankelijk te hebben gehandeld. In een verklaring aan FBI-medewerkers erkent Comey het risico te lopen dat hij verkeerd wordt begrepen. Hij schrijft dat hij het Congres toch heeft geïnformeerd omdat hij in juli had geconcludeerd dat het onderzoek naar Clinton was afgerond. Had hij gewacht tot na de verkiezingen, dan had hij de verdenking op zich geladen iets in de doofpot te hebben gestopt, als de mails alsnog zouden uitlekken, meent Comey.

James ComeyBeeld epa

Lees ook

In zijn streven een blamage in Arizona te voorkomen, grijpt Trump het nieuwe FBI-onderzoek naar de e-mails van Clinton met beide handen aan. 'Dit is het grootste politieke schandaal in Washington sinds Watergate.' Lees de reportage uit Phoenix. (+)

De FBI heeft een volmacht gekregen om nieuw opgedoken e-mails te onderzoeken die op een server van Hillary Clinton stonden.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden