NieuwsRuslandaffaire

FBI onderzocht of Trump in het geheim voor de Russen werkt

De FBI heeft in mei 2017 een onderzoek ingesteld naar de Amerikaanse president Donald Trump, vanwege een vermoeden dat hij, bewust of onbewust, in het geheim voor Rusland werkte. Het onderzoek is kort daarna opgegaan in dat van Robert Mueller, die werd aangesteld om de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 tegen het licht te houden.

Michael Persson
Trump en Poetin schudden elkaar de hand in Helsinki. Beeld AP
Trump en Poetin schudden elkaar de hand in Helsinki.Beeld AP

Dat heeft The New York Times zaterdag onthuld. Het nieuws van de Times is groot maar tegelijkertijd subtiel. Groot, omdat de Amerikaanse opsporingsautoriteiten kennelijk genoeg reden hadden om te denken dat de Amerikaanse president een Russische ‘asset’ zou kunnen zijn. Subtiel, omdat het maar een kleine toevoeging is aan wat er al bekend was over Trump, Rusland, de connecties, en het onderzoek daarnaar.

Muellers bevindingen worden ergens in de komende maanden verwacht. Het is niet bekend wat Mueller met de spionageverdenkingen jegens Trump heeft gedaan.

Op deze onthulling van The New York Times volgde zaterdag een primeur van The Washington Post, die ontdekte dat er geen gedetailleerde verslagen zijn van vijf ontmoetingen tussen de Amerikaanse president en zijn Russische collega Vladimir Poetin. In minimaal één geval, in Hamburg in 2017, zou Trump de aantekeningen van een vertaler in beslag hebben genomen en hem of haar hebben verboden erover te praten.

Ontwijkende reactie

De onthullingen van de Times waren zaterdagavond aanleiding voor een ontwijkende reactie van Trump, in het tv-programma Justice With Judge Jeanine op Fox News. ‘Ik vraag u: werkt u of heeft u ooit gewerkt voor Rusland, meneer de president?’, vroeg presentatrice Jeanine Pirro. ‘Ik vind dat het meest beledigende wat me ooit is gevraagd’, zei Trump. ‘Het is het meest beledigende artikel dat ooit over me is geschreven.’

Trump bevestigde vervolgens dat het door de Times genoemde onderzoek inderdaad is ingesteld, maar probeerde dat te bagatelliseren door de betrokken FBI-functionarissen in diskrediet te brengen.

De FBI begon al in juli 2016 een contraspionage-onderzoek naar de mogelijke banden tussen Rusland en de Trump-campagne. De verdenking richtte zich onder meer op campagnemedewerkers Paul Manafort, Michael Flynn en George Papadopoulos, die vervolgens centrale figuren werden in het Mueller-onderzoek.

Mueller, die door onderminister van Justitie Rod Rosenstein werd aangesteld nadat Trump FBI-baas James Comey had ontslagen, keek ook naar eventuele obstructie van de rechtsgang door Trump. Het ontslag van Comey was daarvoor een belangrijke aanleiding, omdat Trump zelf had gezegd dat dat vanwege Rusland was.

Contraspionage

Nu blijkt dat de FBI die eventuele obstructie van de rechtsgang niet alleen zag als een tactiek van Trump om zichzelf te redden, maar mogelijk ook om de Russen te helpen. De zaak rechtvaardigde voor de FBI daarom niet alleen een strafrechtelijk onderzoek, maar ook een contraspionage-onderzoek.

Trumps gesprek met twee Russische gezanten, een dag na het ontslag van Comey, waarin hij vertelde dat ‘de druk (vanwege Rusland) was weggenomen’ (zoals later uitlekte), was een van de gebeurtenissen die de FBI in zijn vermoeden sterkte.

Het is voor het eerst dat expliciet is uitgesproken dat er niet alleen vermoedens bestaan van samenwerking tussen Trump en de Russen tijdens de verkiezingscampagne, maar ook tijdens zijn presidentschap.

Of dat zo is, is nog steeds de grote vraag. Trump zelf hield vol dat hij ‘wellicht harder dan welke president ook’ is geweest voor Rusland. ‘Maar tegelijkertijd, zoals ik vaak heb gezegd, is het een goed ding om het met Rusland te kunnen vinden, geen slecht ding.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden