Update

FBI leverde jarenlang foute forensische analyses af

De Amerikaanse federale recherche FBI is jarenlang de fout ingegaan met forensisch onderzoek. Van de 28 experts die bij de FBI microscopisch onderzoek deden naar haar, hebben 26 hun bevindingen overdreven. Dat gebeurde sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, schreef The Washington Post zaterdag. De krant spreekt van een van de 'grootste forensische schandalen' in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

null Beeld afp
Beeld afp

Het haaronderzoek werd als bewijsmateriaal gebruikt in strafzaken. Het ging vooral om moorden en verkrachtingen. Bij 95 procent van de 268 gevallen die de krant onderzocht, pakte een foutieve analyse goed uit voor de aanklager. In 32 rechtszaken waren haaranalyses als bewijsmateriaal gebruikt voor een terdoodveroordeling, aldus de krant. Van de mensen aan wie mede daardoor een doodvonnis werd opgelegd, zijn er veertien geëxecuteerd of in de gevangenis overleden.

De onderzoekers brachten op de plaats van het delict gevonden haren volgens twijfelachtige methoden in verband met een verdachte. Daarbij namen zij hun toevlucht tot dubieuze statistische gegevens. Daardoor zijn mogelijk haren van verscheidene personen toegeschreven aan één enkele persoon. Pas in 2012 legde de FBI de normen voor het gebruik van haaranalyses schriftelijk vast.

Totale ramp

Peter Neufeld van de organisatie Innocence Project (Project Onschuld) noemt het gebruik van de microscopische haaranalyse door de FBI 'een totale ramp'. De organisatie heeft door eigen onderzoek bij meer dan tien terdoodveroordelingen kunnen voorkomen dat een onschuldige werd geëxecuteerd.

Het ministerie van Justitie en de FBI hebben hun fouten erkend. Zij hebben toegezegd ze diepgaand te onderzoeken. Er wordt gekeken of mensen in hoger beroep kunnen gaan, omdat ze zijn veroordeeld op basis van de haaranalyses.

Vrijspraak

Het is niet voor het eerst dat forensische onderzoekers van de FBI op fouten betrapt worden. In 2002 meldde de organisatie dat in meer dan 11 procent van de gevallen een verkeerde DNA-match werd toegeschreven aan op het plaats delict gevonden haren.

Een herziening van zaken waarin een verdachte schuldig werd bevonden naar aanleiding van door de FBI uitgevoerde haaranalyses, werden vijf veroordeelden alsnog vrijgesproken. Allen zaten zij gevangenisstraffen uit van meer dan twintig jaar voor verkrachting of moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden