FBI in verlegenheid gebracht door vertaalster die trouwde met IS-jihadist

De FBI is in verlegenheid gebracht door een vertaalster die in 2014 in het diepste geheim naar Syrië vertrok om te trouwen met een Duitse jihadist van Islamitische Staat (IS). De FBI-medewerker, Daniela Greene, deed onderzoek naar de jihadist. Snel na de trouwerij kreeg ze echter spijt, waarna ze erin slaagde om het IS-gebied te verlaten. In de VS werd ze veroordeeld tot 2 jaar celstraf.

De rapper Deso Dogg op wie Greene verliefd raakte. Beeld DPA
De rapper Deso Dogg op wie Greene verliefd raakte.Beeld DPA

Dit blijkt uit gerechtelijke stukken die CNN heeft ingezien. De FBI bevestigt de aanhouding en veroordeling van Greene.

De IS-strijder met wie de FBI-vertaler trouwde, was de Duitse rapper Denis Cuspert. Hij rekruteerde online sympathisanten van IS om te komen vechten voor de groep. Details over deze zaak waren in 2015 al deels naar buiten gekomen. Een Duitse krant meldde toen dat een FBI-spion was getrouwd met de rapper, die bekend stond onder de naam Deso Dogg.

Volgens dat bericht maakte de trouwerij deel uit van een FBI-operatie om Cuspert te pakken. Naar nu blijkt uit de gerechtelijke stukken, raakte de FBI-medewerker echter verliefd op de rapper. Ze loog tegen haar man en de FBI over haar reis naar Syrië. Eenmaal in IS-gebied waarschuwde ze Cuspert dat de dienst hem al lange tijd in het vizier had en onderzoek naar hem deed.

Greene, een Tsjechische die opgroeide in Duitsland, had als FBI-medewerker toegang tot geheime stukken. De FBI zegt in een reactie dat naar aanleiding van deze zaak maatregelen zijn genomen om een herhaling te voorkomen. 'Dit is ongelooflijk pijnlijk voor de FBI', aldus John Kirby, voormalig woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aangesloten

Greene belandde in de VS nadat ze was getrouwd met een Amerikaanse soldaat die in Duitsland diende. Ze werkte drie jaar voor de FBI toen ze in 2014, vanuit het kantoor in Detroit, werd toegevoegd aan het onderzoek naar de Duitse rapper.

Hij had zich aangesloten bij IS en trok op internet de aandacht van onder andere de VS omdat hij Al Qaida-leider Osama bin Laden prees. Ook bedreigde hij president Obama met de dood. In een van de video's op internet is te zien hoe Cuspert een afgehakt hoofd vasthoudt.

Tijdens haar onderzoek stuitte Greene op telefoonnummers en onlineaccounts die door de rapper werden gebruikt. Toen moet het contact met de jihadist zijn ontstaan. In juni 2014 liet ze de FBI weten dat ze haar familie in München wilde bezoeken. In werkelijkheid vertrok de vertaalster naar het Turkse Gaziantep, vlak bij de grens met Syrië. Met behulp van medewerkers van de rapper werd ze naar IS-gebied in Syrië gebracht. Eenmaal daar, trouwde ze snel met Cuspert.

Luchtaanval

Maar ze kreeg snel spijt, zo blijkt uit e-mails die ze naar de VS stuurde. 'Ik was zwak', vertelt ze over haar gedrag. 'Ik heb er nu echt een potje van gemaakt.' Na een maand slaagde ze erin Syrië te ontvluchten. Begin augustus werd Greene gearresteerd na terugkeer in de VS.

De zaak werd geheim gehouden door de FBI en Justitie tijdens besloten zittingen. Greene, die vanaf haar terugkeer in de VS meewerkte met Justitie, bekende in december 2015 als onderdeel van een deal met het OM schuld. Ze werd veroordeeld tot 2 jaar celstraf.

Sinds augustus is ze weer vrij. Ze werkt nu bij een hotel. In oktober 2015 meldde het Pentagon dat Cuspert was omgekomen bij een luchtaanval bij het Syrische Raqqa. Maar negen maanden later moest het ministerie erkennen dat hij toen niet was omgekomen. Volgens de laatste informatie zou de Duitse rapper nog in leven zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden